Gyermekéleteket mentenek a magyarok Afrika nyomornegyedeiben

A víz maga az élet - tartja a mondás. Ennek ellenére, Afrika szubszaharai részében sokak nem jutnak hozzá az élethez szükséges alapelemhez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyzet javítása érdekében 2010 óta már a negyedik vízvételi és szanitációs központot adta át a régió nyomornegyedeiben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
afrika
2016. február 24. Gyarmati Orsolya

A víz maga az élet – tartja a mondás. Ennek ellenére, Afrika szubszaharai részében sokak nem jutnak hozzá az élethez szükséges alapelemhez. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a helyzet javítása érdekében 2010 óta már a negyedik vízvételi és szanitációs központot adta át a régió nyomornegyedeiben.


A Rádió Orienten Solymári Dániel programvezető kiemelte, a higiéniás körülmények javításával gyermekéleteket mentettek meg, emellett több telepen élőnek munkalehetőséget adtak.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Szuverén Máltai Lovagrend szervezete. A civil, laikus lovagrend a világ minden pontján nemzeti szövetségeket és segélyszervezeteket működtet. A Rádió Orienten Solymári Dániel programvezető elmondta, nemzetközi kapcsolataik igen összetettek. „Tevékenységünk prioritása a Kárpát-medence és a szórvány, azonban emellett Európában és Kelet-Afrikában is vannak futó programjaink.”

Hozzátette, hiába van messze tőlünk az afrikai kontinens, az itt élők súlyos problémái indokolják a szerepvállalást. „Huszonöt évvel a rendszerváltást követően dolgunk, hogy ne csak értünk vállaljanak felelősséget, hanem, hogy mi is felelősséget tudjunk vállalni másokért” – a segélyszervezetben így 2010 körül természetes módon fogalmazódott meg az afrikai jelenlét „Magyarországon hagyományosan nagy a vízzel kapcsolatos tudás, ezért döntöttünk a vízügyi fejlesztések mellett” – emelte ki Solymári.

Valódi válasz a helyi problémákra

A szubszaharai Afrikában égető probléma az ivóvíz-lefedettség, a szanitáció és a higiénia. „Segíteni csak jól szabad – tartja a szeretetszolgálat. Így a projektek előtt meg kellett ismernünk a helyeik gondolkodását, valamint magát a problémát” – a szakértő rámutatott, munkájuk során leginkább helyi civil szervezetekkel és szakemberekkel dolgoznak együtt. Ezzel munkát adnak a telepieknek, továbbá fejlesztik és építik őket. „Valódi választ adunk a helyi problémákra, így koherensen kell végeznünk feladatunkat a kormányzattal is” – tette hozzá.