Gyermekmunka elleni világnap – 168 millió kiskorút dolgoztatnak

Világszerte 168 millió kiskorút dolgoztatnak a gazdaság szinte valamennyi ágazatában – hívta fel a figyelmet a gyermekmunka elleni világnap alkalmából a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ENSZ szakosított hivatala szerint a probléma különösen égető a dél-ázsiai és csendes-óceáni térség számos országában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adatok
2016. június 13. Csontos Dóra

Világszerte 168 millió kiskorút dolgoztatnak a gazdaság szinte valamennyi ágazatában – hívta fel a figyelmet a gyermekmunka elleni világnap alkalmából a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ENSZ szakosított hivatala szerint a probléma különösen égető a dél-ázsiai és csendes-óceáni térség számos országában.


India

A világ második legnépesebb, 1,2 milliárd lakosú országában hatalmas különbségek vannak a jelenséggel kapcsolatos hivatalos és a civil szervezetektől származó adatok között. Miközben a kormány szerint 4,4 millió gyerek dolgozik illegálisan, addig nem kormányzati csoportok úgy becsülik, hogy a 60 milliót is elérheti ez a szám. A kontinensnyi országnak 444 millió 17 éves vagy annál fiatalabb lakója van.

A becslések közötti nagy különbségek oka elsősorban a gyermekmunkával kapcsolatos, még mindig nagyon puha törvényi szabályozás, amelynek értelmében 15 éves kor felett már legálisan foglalkoztatható bárki, ha pedig ennél fiatalabb a munkavállaló, azt csak akkor büntetik, ha a gyerek az egészségére ártalmas munkát végez.

A gyerekeket Indiában esetenként nagyon veszélyes környezetben, például tűzijátékgyárban vagy bányában foglalkoztatják, de a textiliparban is számos kiskorú alkalmazottat találni. Az indiai kormány jelenleg dolgozik a gyermekmunkát szabályozó, még 1986-ban elfogadott törvény szigorításán.

Banglades

Az Indiával szomszédos, 160 millió lakosú Bangladesben a 2013-as statisztikák szerint a csaknem 40 millió gyerekből 3,5 millió dolgozik illegálisan. A gyerekek nagyjából ötöde nem jár rendszeresen iskolába. A legtöbb gyerek otthon végez munkát, a kormány úgy becsüli, hogy a mintegy 20 millió háztartásból 3 millióban az otthoni teendők elvégzésére használják a gyerekeket.

Szakmai munkát kiskorúak elsősorban a mezőgazdaságban, illetve az ipari termelés területén végeznek. A dakkai kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy 2016-ig bezárólag megszűnjön az országban az egészséget veszélyeztető gyerekmunka. Azóta a cél elérésnek határidejét 2021-re módosították, míg a 2030-ig teljesítendő feladatok között a gyerekmunka teljes felszámolása szerepel.

Nepál

A katmandui vezetés szerint 1,6 millióra tehető az országban illegálisan dolgozó gyerekek száma. A legutóbbi népszámlálási adatok szerint Nepálban összesen 11 millió kiskorú él, közülük bő 9 millióan 14 évesek vagy fiatalabbak. Nagy részük a szolgáltatói szektorban dolgozik, így alkalmazzák őket téglaégetőként, szőnyegszövőként, a szórakoztatóiparban, masszázsszalonokban vagy a háztartásokban.

A 30 millió lakosú himalájai országban 14 év alattiaknak törvényileg tilos dolgozniuk. A Child Workers in Nepal (CWIN) nem kormányzati szervezet azonban nagy hiányosságokat lát a vonatkozó jogszabály alkalmazása terén. “Hiányoznak az erőforrások a politikai döntések érvényesítéséhez” – mondta el a dpa német hírügynökségnek Zumnima Tuladhár, a CWIN főkoordinátora. “A legszegényebb családok dolgozni küldik gyermekeiket, nem pedig az iskolába. Ebből pedig egy ördögi kör keletkezik” – magyarázta.

Indonézia

A világ legnépesebb – 240 millió lakosú – muszlim országában az ENSZ legfrissebb tanulmánya szerint nagyjából 3,1 millió a gyerekmunkások száma, akik elsősorban a termelésben és a mezőgazdaságban, valamint a halászatban dolgoznak. Ezenkívül több százezer egészen fiatal lányt alkalmaznak a háztartásokban, akiknek esetenként akár 100 órát is dolgozniuk kell egy héten.

Egyes indonéziai gyerekeket külföldre szexmunkásnak adnak el embercsempész-hálózatok. A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet májusban megjelent riportjából pedig az derül ki, hogy több ezer gyerek dolgozik az indonéziai dohányültetvényeken az egészségre rendkívül veszélyes körülmények között.

Fülöp-Szigetek

Nagyjából 2 millió gyereket kényszerítenek munkára a 105 millió lakosú Fülöp-szigeteken, ahol a kis dolgozók között még 5 éveseket is találni. A foglalkoztatási területek közé tartozik a háztartás mellett a prostitúció, a pornográfia, de még a katonaság is. Emberkereskedők gyakran hurcolnak el a falvakból fiatal lányokat, hogy aztán háztartási munkára vagy szexmunkásnak adják el őket. Bár a szigetországban aktív lázadócsoportok tagadják, hogy gyerekkatonákat vetnének be, több tanulmány is megerősítette, hogy kiskorúak is segédkeznek a harcmezőkön. Ezenkívül több ezer kiskorú dolgozik az ország aranybányáiban.

Mianmar

A legfrissebb adatok szerint az 56 millió lakosú Mianmarban több mint 1,5 millió 10 és 17 év közötti gyerek dolgozik, vagyis ennek a korosztálynak bő ötöde. Többségüket a mezőgazdaságban foglalkoztatják, de sokan tevékenykednek az ipari termelésben és az építőiparban is. A délkelet-ázsiai országban törvény tiltja a 14 év alattiak foglalkoztatását, és a 17 év alattiak dolgoztatására is szigorú korlátozások vonatkoznak.

A BSR nem kormányzati szervezet egyik tanulmánya szerint komoly problémát jelent, hogy Mianmarban a tankötelezettségi korhatár 11-12 év. A szegény családok gyermekei így legkésőbb ebben a korban kénytelenek munka után nézni.