Gyermekmunkások a Fülöp-szigeteken

A gyermekmunkaerő használata és kihasználása a világ sok országa mellett  a Fülöp-szigeteken is egyre nagyobb arányokat ölt. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 12. Gyarmati Orsolya

A gyermekmunkaerő használata és kihasználása a világ sok országa mellett  a Fülöp-szigeteken is egyre nagyobb arányokat ölt. 


Egy felmérés szerint a Fülöp-szigeteken 5 és fél millió gyermek dolgozik, akik közül 2,9 millóan kimondottan veszélyes körülmények között kénytelenek robotolni. 900 ezren azért nem járnak iskolába, mert a tanulás helyett is dolgozniuk kell.

Noha az országban számos kezdeményezés született a gyermekbarát kormányintézkedések megvalósítására, ezek a programokat és törvényeket  sehogyan sem sikerül a gyakorlatba átültetni.

Nemrég az EILER egy felmérést jelentetett meg, amely megerősítette, milyen elképesztően sok gyerek dolgozik az országban rendkívül nehéz és veszélyes körülmények között, pl. bányákban vagy ültetvényeken extrém időjárásban, naponta 8-10 órán át megfelelő eszközök és védőfelszerelések nélkül.

Az ültetvényeken dolgozó gyerekeket a betakarítások idején teherautókkal szállítják a helyszínre, ahol sátrakban szállásolják el őket a 2 héttől egy hónapig terjedő időszakokra. Ez idő alatt a gyerekeknem találkozhatnak a szüleikkel és nap mint nap mérgező mezőgazdasági vegyszerekkel kerülnek érintkezésbe.

A bányákban dolgoztatott gyerekek nagyon veszélyes eszközökkel robotolnak, s sokan közülük drogfüggőkké válnak, mivel munkáltatóik kábítószereket adnak nekik, hogy minél több idejig bírják a munkát a föld alatt.

Egy régebben ültetvényen dolgozó gyermek, Mindanao így emlékszik vissza:

„Tízéves voltam és abba kellett hagynom az iskolát, amikor dolgozni kezdtem. Hamar elvesztettem a reményt, hogy valaha újra tanulhatok, de azzal biztattam magam, hogy egyszer majd énekes leszek. Sokszor énekeltem az ültetvényen, hogy elfeledjem a fájdalmat és a fáradtságot.”

Szerencsére az olyan csoportok, mint az EILER nagyon sokat kampányolnak a gyermekmunka ellen. Egyik programjuk, a Balik-Eskuwela (Térj vissza az iskolába) célja, hogy a gyerekeket visszahozza a munkából az oktatási rendszerbe.