Gyermekvállalás: a pénz fontos, de nem a legfontosabb

„Harmonikus, boldog párkapcsolat.” – ez a legmeghatározóbb a családalapítás kérdésében egy friss kutatás szerint. De vajon mi kell még ahhoz, hogy megszülethessenek a tervezett gyermekek? Kiderítettük. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyagi okok
2016. március 05. Csontos Dóra

„Harmonikus, boldog párkapcsolat.” – ez a legmeghatározóbb a családalapítás kérdésében egy friss kutatás szerint. De vajon mi kell még ahhoz, hogy megszülethessenek a tervezett gyermekek? Kiderítettük.


Sokan találgatják, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) vajon pozitív hatással lesz-e a termékenységre, és a népességnövekedésre a kormány számos családbarát intézkedésének köszönhetően. A választ egyelőre nem tudjuk, de a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének legfrissebb kutatásában utánajártak a témának. Ebből szemezgettünk most.

Nem biztosak a gyermekvállalási szándékukban

Egy 2012/13-ban végzett kutatásban összesen 6102 nőt és férfit vizsgáltak meg, akik az adatgyűjtés idején gyermekvállalási korban voltak. 683 fő válaszolta azt a kutatás során, hogy „mindenképpen” szeretne gyereket, míg 912 fő úgy választ, hogy „inkább igen”. Ők bár gyermeket terveznek, de részben bizonytalanok gyermek-vállalási terveikben.

A KSH korábbi tapasztalatai szerint azok, akik ebbe a csoportba sorolták magukat, azoknál nem is születtek meg a tervezett gyermekek a későbbiekben sem. Az ő esetükben mutathat pozitív változást a mostani családpolitikai intézkedés.

A válaszadók mintegy 30%-a nyilatkozott úgy, hogy az anyagi okok nagymértékben szerepet játszanak abban, hogy gyermeket merjenek-e vállalni. Azok viszont, akik biztosak az elhatározásukban nem a pénz alapján hozzák meg a döntésüket. Az eredményből jól látszik, hogy a biztos anyagi háttér megteremtése mellett a lakáshelyzet a másik fontos tényező. Azonban itt is jól látszik, hogy rövidtávú gyermekvállalási terveik mellett elszántak kisebb arányban (13 százalék) tartották a döntés szempontjából fontosnak a lakáshelyzetet, mint általában a gyermekvállalási korban lévők (23 százalék).

A lényeg a harmonikus párkapcsolat és az egészség

A kutatásból egyértelműen kiderül az is, hogy az érintettek kiemelkedően fontosnak tartják a harmonikus és stabil párkapcsolatot ahhoz, hogy gyermeket vállaljanak. Ez persze politikailag nem befolyásolható, de az sokatmondó, hogy a párok azt szeretnék ha a gyermekük egy kiegyensúlyozott családban nőhetne fel.

A válaszadók emellett fontosnak tartották még az egészséget, ami ebben az esetben a termékenység/terméketlenség témakörét foglalja magába. Mint tudjuk egyre jobban kitolódik a gyermekvállalási időszak, a nők biológiai órája ketyeg, míg a férfiak spermium minősége romlik. Éppen ezért nem meglepő, hogy egyre több a meddő pár, akikről sokszor kiderül, hogy már a meddőségi klinikán sem tudnak segíteni. 

Fontos a lakáskérdés – de mennyire?

A gyermekvállalási korban lévő, de gyermeket rövid távon nem tervezők között meglehetősen sokan nevezték nagyon fontosnak a lakáshelyzetet. Számukra kedvező a családi otthonteremtési kedvezmény, ami segíthet abban, hogy megszülethessenek a tervezett gyermekek. Körülbelül 400-500 ezer olyan család van, akik úgy válaszoltak, hogy a távolabbi jövőben (nem három éven belül) szívesen vállalnának gyereket, ha megfelelőek lennének a lakáskörülményeik. A CSOK kiterjesztése a legnagyobb hatást az adatok azokra lesz nagy hatással, akik nagyon fontosnak érzik a lakáshelyzetük javítását, de csak a távolabbi jövőben terveznek több gyermeket. Másfelől ez hatalmas segítség lesz azoknak a kétgyermekes családoknak, akik eredetileg nem terveztek harmadik gyermeket, de most változtathatnak a véleményükön a kedvezmények hatására.

A kutatás eredményei azt jelzik előre, hogy a családpolitikai intézkedések, a gyes, gyed bővítése és a családbarátmunkahelyek megteremtése pozitív irányba tereli az embereket a családalapítás kérdésében. Várhatóan növekedni fog Magyarország népessége és szépen lassan több gyermek születik majd hazánkban az elmúlt évekhez képest. 

Bővebben ide kattintva olvashat a témában.