Gyertek ti is könyvtárba!

Egy érdekes regény színt visz a maratoni szoptatásokkal telő napokba. Egy izgalmas krimi megment a kísértéstől, hogy házimunkára vesztegesd a baba alvásidejét. A neveléssel foglalkozó könyvek eloszlathatják a szülői aggályokat, vagy megoldásokat kínálhatnak a problémákra. Sok anya a kisbabás években kap rá az olvasás ízére és fedezi fel a helyi könyvtárat. A könyvtári hangulat pedig a kicsi babákat is azonnal rabul ejti.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 03. HelloBaby!

Babaolvasók a könyvtárban
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2007 őszén kezdeményezte először, hogy a három éven aluliak és szüleik rendszeresen jelenjenek meg a könyvtárakban – tájékoztat Varga Mónika a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) Budafoki Könyvtárának vezetője.

Könyvtárunk elsők között csatlakozott a “Babaolvasó” programhoz, hiszen az immár nyolc éve birtokba vett új épület terveztetésekor is fontos szempont volt számunkra, hogy a kisbabás családok igényeit is maradéktalanul kiszolgáljuk. Gyermekrészlegünk a felnőtt böngészdével egy légtérben kapott helyett, így a szülők úgy tudnak válogatni a családi témájú szakirodalomban, hogy félszemmel ügyelni tudnak a csemetékre is, akik viszont szabadon ismerkedhetnek a nekik szól olvasnivalókkal, képeskönyvekkel. Az egész épületben akadálymentesen lehet közlekedni babakocsival, pelenkázó, szoptatós fotel gondoskodik az édesanyák és a kisbabák kényelméről. A nagyobbacskák akár teljesen önállóan tudják használni az ovis WC-t közvetlenül a mesesarok mellett. Az alsó polcokra és a polcok lábánál elhelyezett műanyag ládákban tároljuk a kicsik kedvenc könyveit, hogy maguk is megtalálhassák, amit keresnek. A kölcsönző pultnál választhatnak maguknak társasjátékokat is, melyekkel helyben játszhatnak. – mutatja be röviden a könyvtárat Varga Mónika.

Pályázati támogatással éveken át tartottunk ingyenes Ringató foglalkozásokat beiratkozott kismama és babaolvasóinknak Bauerné Tóth Katalin foglalkozásvezetővel. Gyakran a nagymamák is elkísérték a babákat. Ilyenkor természetesen szemezgettek is az anyukák a könyvkínálatból. Az első “ringatós” év babaolvasói már harmadik osztályos gyerekek. Legtöbben máig lelkes könyvtárlátogatók. A bababarátság annyira szívügyünk , hogy egyik évben mi adtunk otthont az Országos Babaolvasó Szakmai Konferenciának – büszkélkedik méltán a vezető könyvtáros.

mta-klub-a-pomazi-gyermekko%cc%88nyvtarban

Fotó: HelloBaby!/MTA klub a pomázi könyvtárban

A községi kulturális élet központja
A vidéki könyvtár nemcsak a könyvkölcsönzés színhelyeként, hanem egyben közösségi térként is működik. Így van ez Pomázon is.

Harmadik éve rendezünk havi rendszerességgel ingyenes interaktív programokat legkisebb olvasóink részére – kezdi a könyvtári program ismertetését Fucskó Panna, a Pomázi Könyvtár gyermekkönyvtárosa. Télen minden hónap utolsó csütörtök délutánján diafilmet vetítünk a gyerekeknek, nyáron pedig ugyanebben az időpontban dramatizált mesefeldolgozásokat adunk elő síkbábokkal. A mese után kézműveskedünk valamit, szintén a mese jegyében, végül a kis hallgatók adják elő a mesét a bábokkal! Szerveztünk ezeken felül húsvéti tojáskeresést és farsangi mulatságot is. Ezeken felül a Művelődési Házzal közösen megalapítottuk az MTA, vagyis a “Mindent tudni akarok!” klubot, amit minden hónap második szombatjának délelőttjén tartjuk. Ilyenkor mindig más szülő készül fel olyan természettudományos témákból, mint a fény, vagy a hangok működése, és élményszerű klubfoglalkozást szervez az ovis, és kisiskolás közönség számára.

Jó a kapcsolatunk az olvasókkal, ismerjük az ízlésüket, igyekszünk a kedvükben járni. Folyamatosan frissítjük az állományunkat, hogy olyan példányok sorakozzanak a polcainkon, amiket szívesen kezükbe vesznek a kicsik és a nagyok. Azt látom, hogy a gyerekek tisztelik, megbecsülik a könyveinket. A kis bölcsisek, ovisok sokszor magukhoz ölelve viszik haza szerzeményüket.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább a Hellobaby! oldalán!