Ha anya stresszel a terhesség alatt, lány születik?

Hogyan függ össze az anyai stressz a születendő utód nemével? Erre próbált magyarázatot találni két kutató.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
terhesség
2014. augusztus 14. Gyarmati Orsolya

Hogyan függ össze az anyai stressz a születendő utód nemével? Erre próbált magyarázatot találni két kutató.


A családi problémák, traumák öröklése, a generációs minták továbbvitele régóta foglalkoztatja a pszichológusokat. Azt is sokszor megállapították, hogy az elsőszülött lányok nagyobb eséllyel válnak el, ha szüleik különváltak, mint az elsőszülött fiúk. Nemrég egy szociológusokból álló csoport arra is rámutatott, hogy mivel az apák fiaikhoz kötődnek erősebben, jobban is ragaszkodnak  a házasságukhoz, ha fiuk születik. Ám ez nem ilyen egyszerű. Úgy tűnik, a fiú- és lánymagzatok közötti fejlődési különbségek is jelentősen befolyásolhatják, hogyan fog dönteni az utód saját házasságáról.

Amar Hamoudi és Jenna Nobles kutatók arra találtak bizonyítékot, hogy a lányembriók sokkal ellenállóbbak a stresszre az anyaméhben, mint a fiúk. Ennek alapján, ha egy anya párkapcsolata rossz, a szíve alatt fejlődő leánymagzat nagyobb eséllyel éli túl az érzelmi megrázkódtatásokat, mint ellenkezű nemű társa.

A Duke University szakemberei arra keresték a választ, hogy mi a kapcsolat a stresszes, érzelmileg labilis várandósságok és a válások között. Az anya szervezetében termelődő stresszhormonok köztudottan negatívan hatnak az embrióra, és olyan kutatásokat is végeztek már, amelyek kimutatták, hogy ha egy anya harmóniában tölti a 9 hónapot, nagyobb eséllyel tudja kihordani kisbabáját mint egy olyan nő, aki terhessége alatt sok lelki megrázkódtatást él át.  

A két kutató megállapította azt is, hogy ha egy pár a terhességet megelőzően sokat veszekszik, nagyobb eséllyel fogan lánygyermek, mivel az sokkal ellenállóbb az anyai stresszre mint a fiúk, és azt is, hogy mennyivel nagyobb az esélye annak, hogy egy házaspár elválik, ha elsőszülött gyermekük lány.

Forrás: huffingtonpost