Ha gyerekeket bántanak szexuálisan: nincsenek rá szavak

Bárhogyan is emlékszik vissza valaki arra, ha gyerekkorában szexuálisan közeledtek hozzá, olyan nyomot hagy benne, amely egész életén keresztül megmarad.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abúzus
2016. május 27. Gyarmati Orsolya

Bárhogyan is emlékszik vissza valaki arra, ha gyerekkorában szexuálisan közeledtek hozzá, olyan nyomot hagy benne, amely egész életén keresztül megmarad.


Szkeptikus voltam, mikor Pócs Balázs, a Beszélj róla! projekt tegnap esti eseményét azzal kezdte, hogy ő és a mellette ülő pszichológusok nem előadást akarnak tartani, hanem kötetlen beszélgetést szeretnének. Tapasztalataim szerint az ilyesmi általában nem szokott működni, ráadásul egy többszörösen is tabu témáról, a gyerekek szexuális bántalmazásáról volt szó. Arra számítottam, hogy néhány pedagóguson vagy szociális munkáson kívül senki sem fog majd hozzászólni a beszélgetéshez, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna. A legtöbb felszólaló ugyanis bántalmazás áldozata, vagy – ahogy sokan fogalmaztak – túlélője volt, és azért jöttek el, mert sok év után, felnőtt fejjel igenis beszélni szeretettek volna arról, hogy mit éltek át.

Pócs Balázs elmondta, hogy a beszeljrola.hu azért jött létre, hogy az áldozatok, ha szeretnék, név nélkül megoszthassák a történeteiket, ami még így is nagyon nehéz. Honlapjukon már 273, gyerekkori szexuális bántalmazással kapcsolatos történet olvasható. A legtöbb beszámoló, csakúgy mint a Katona József Színházban tartott beszélgetésen elhangzott történetek, nem a bántalmazást részletezi, hanem inkább annak feldolgozásáról szól. Arról, hogy milyen nehéz megbirkózni a teherrel, azt megosztani másokkal, majd a lehetőségek szerint túllépni a múlton, így végül áldozatból túlélővé válni.

Az is meglepő volt, hogy sokan mennyire összeszedetten, számos aspektust érintve, esetleg mások, a család, a barátok vagy akár az egész társadalom szemszögéből mutatták be a történetüket. Később rájöttem, hogy ez természetes: ezek az emberek gyerekkorukban, egyszer vagy többször olyasmit éltek át, amit senkinek sem lenne szabad, majd éveket vagy akár évtizedeket töltöttek azzal, hogy feldolgozzák a traumát.  De olyan is volt, aki tudatosan vagy tudattalanul teljesen kitörölte az emlékéből a bántalmazást, és csak később, más problémák kapcsán került elő a gyerekkorában átélt zaklatás. Ugyanis bárhogyan is emlékszik vissza valaki arra, ha gyerekkorában szexuálisan közeledtek hozzá, olyan nyomot hagy benne, amely egész életén keresztül megmarad.