Ha így megy tovább, a házasság teljesen kimehet a divatból

Tudományos kutatások sora igazolja, hogy jobb házasságban élni, mint egyedül. Kopp Mária, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének egykori igazgatója és férje, Skrabski Árpád számos tanulmányukban leírták: a kiegyensúlyozott párkapcsolat azon túl, hogy a boldogság egyik alapfeltétele, egészségvédő tényező is. A magányosok jóval hamarabb halnak meg, mint akik harmóniában élnek a társukkal. Még az alkoholizmus és a dohányzás sincs olyan rossz hatással az egészségre, mint az egyedüllét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
párkapcsolat
2017. július 16. MNO

Nagyjából ugyanerre a következtetésre jutott a Harvard Egyetem orvosi kara is. A kutatók 75 éven keresztül 724 ember életét követték nyomon, és több tízezer oldalnyi feljegyzés alapján arra jutottak, hogy nem a gazdagság, de nem is a hírnév tesz minket igazán boldoggá, hanem a szeretetteljes társas kapcsolatok. Kutatásaikból az is kiderült, hogy a házasságok stabilabbak az élettársi kapcsolatoknál, utóbbiak kétszer-háromszor gyakrabban szakadnak meg, mint az anyakönyvvezető előtt köttetett frigyek.

Ennek ellenére nem hallgatunk a tudósokra. Philip N. Cohen amerikai szociológus 2014-ben megjelent A család – sokféleség, egyenlőtlenség, társadalmi változások című kötetében azt írja, az USA egyes államaiban a 25–49 éves nők többsége nem él házasságban. Washingtonban pedig az ebbe a korcsoportba tartozó nők 70 százalékának nincs gyereke. A házasodási kedv lanyhulása tengeren innen és túl egyaránt jellemző. A szociológus szerint ha ez így megy tovább, akkor 2040-re a házasság végleg kimehet a divatból.

.

Mélypont után fellendülés

Pedig nem mindig volt ez így. Ami hazánkat illeti: a XX. század első felében a magas házasságkötési gyakoriságú országok közé tartoztunk. Akkoriban az esküvők számát leginkább a politikai, gazdasági események befolyásolták. Gazdasági válságok idején vagy azokban az években, amikor különösen rossz volt a termés, a házasságkötési kedv is apadt. A háborúk után viszont gyakrabban fogadtak egymásnak örök hűséget a párok.

Az erőteljes csökkenő tendencia a 1970-es évek második felében kezdődött. Míg az 1970-es években átlagosan majdnem százezer házasságot kötöttünk évente, ez a szám az ezredfordulót követő évtizedben kevesebb mint felére esett vissza. 2010 volt a mélypont, akkor egy év leforgása alatt mindössze 35 520 pár járult az anyakönyvvezetők elé. A házasságkötések számának csökkenésével párhuzamosan emelkedett a házasságon kívül született gyerekek száma: országunkban ma már majdnem minden második gyermek jön világra ilyen kapcsolatban.

Hogy a válságból való kilábalás hatott-e kedvezően a házasodási kedvre vagy valami más, még talány. Mindenesetre a KSH legújabb adatai szerint mégsem kell temetnünk itthon a házasság intézményét, ugyanis 2010 óta évről évre emelkedik azok száma, akik törvényesen is egybekelnek. A tavalyi év kiemelkedő volt e tekintetben, közel 49 ezer frigy köttetett. Az adatok alapján az elmúlt húsz évből 2016-ban házasodtak a legtöbben.

A cikk itt folytatódik!