Ha kihűlőben a szerelem… – TIPPEK

A gyerekek szétszedik a lakást, a munkahelyeden maga alá temetnek az akták, a mosatlan már mindent elborít, ha pedig a pároddal beszélsz, az általában a pénzügyi dolgokról, a gyerekek ide-odaszállításáról és arról szól, hogy kinek kéne elmosogatni. Ha a fenti mondat ismerős, ne csüggedj! Néha a mindennapok útjába állnak a házastársi kapcsolatnak, de itt van három olyan tipp, ami segíthet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
pénz
2013. december 14. Szaurella

A gyerekek szétszedik a lakást, a munkahelyeden maga alá temetnek az akták, a mosatlan már mindent elborít, ha pedig a pároddal beszélsz, az általában a pénzügyi dolgokról, a gyerekek ide-odaszállításáról és arról szól, hogy kinek kéne elmosogatni. Ha a fenti mondat ismerős, ne csüggedj! Néha a mindennapok útjába állnak a házastársi kapcsolatnak, de itt néhány olyan tipp, ami segíthet.


A nevelési stílus

A konfliktusok gyakran abból adódnak, hogy a férj és a feleség más-más nevelési stílust tart jónak. A férj lazább, engedékenyebb, míg a feleség inkább a szabályok felállításának betartásának fontosságát hangsúlyozza, vagy egyikük úgy véli, a tévézést egy az egyben meg kell tiltani a gyerekeknek, míg a másikuk nem csinál gondot belőle, ha a kis csapat a képernyő előtt tölti a fél életét.  

Az, hogy milyen szülők vagyunk, nagyban függ attól, mit láttunk gyerekkorunkban a saját szüleinktől, hiszen vagy azt másoljuk, ahogy minket neveltek, vagy az ellen lázadunk. Ahelyett, hogy folyamatosan azon vitáznánk párunkkal, hogy melyik a helyes nevelési elv, érdemes kompromisszumra törekedni. Például, ha nincs egyetértés abban, hogy nézhetnek-e a gyerekek tévét vacsora közben vagy sem, jó megoldás, ha csak uzsonnakor telepedhetnek le a képernyő elé, vagy csak ismeretterjesztő programokat tekinthetnek meg evés közben.

A másik módszer, amikor a házaspár egyik tagja azt mondja: “Rendben, legyen, ahogy te gondolod, de cserébe egy másik fontos témával kapcsolatban legyen úgy, ahogy én szeretném.” Ezt az ötletet Paula Hall kapcsolatterapeuta adja. Szerinte előbb-utóbb mindenképpen el kell fogadnunk, hogy nincs igazán jó és rossz módszer addig, amíg mindkét szülő azt szeretné, hogy a gyereke egészségben és szeretetben nőjön fel.A munka-magánélet egyensúlyGyerekek mellett komoly kreativitást és szervezőkészséget igényel, hogy a férj és a feleség egymásra is tudjon figyelni, különösen úgy, hogy mindezt a munkával is össze kell egyeztetni. A házastársak gyakran érzik úgy, hogy miközben agyondolgozzák magukat (akár a munkahelyükön, akár otthon a háztartásvezetés és a gyereknevelés kapcsán), alulértékelik őket. A fáradt, feszült házaspárok gyakran vitatkoznak azon, hogy a másik nem ismeri el, mennyi mindent tesznek a család boldogulásáért.

Paula Hall szerint fontos, hogy ne feltételezzük, hogy a párunk tudja, mennyit teszünk a családért és milyen feszültek vagyunk. Mindezt el kell mondanunk neki, de nem úgy, hogy hibáztatjuk a másokat. Ennél is fontosabb azonban alkalmat találni arra, hogy a házaspárok kettesben is legyenek időnként (méghozzá rendszeresen) – mert ilyenkor van rá alkalom, hogy a másikra figyeljünk és mi is megkapjuk az a figyelmet, amire vágyunk.

Pénz

Minél kevesebb pénze van egy házaspárnak, annál többet veszekednek miatta. “A pénzzel kapcsolatos érzéseink a gyerekkorunkban gyökereznek,” mondja Bonnie Jacobs klinikai pszichológus. “Ha az édesapád gyakran volt távol otthonról, mert dolgozott és gyakran láttad édesanyádat, amint az akciós termékeket vadássza a boltban, azzal azt tanulod meg, hogy soha nem lesz annyi pénzed, amennyivel biztonságban érezheted magad.” Természetesen ennek ellentéte is igaz: aki azt látta otthon, hogy a pénzből bármennyi van, nem tanul meg spórolni.

Ha egy házaspár sokat vitázik a pénzügyi dolgokról, megintcsak érdemes egymás álláspontját nyugodt hangnemben kifejteni és azt is elmesélni, melyikük milyen mintát látott annak idején otthon. Sokat segíthet egy költségvetés elkészítése, amely tartalmazza a kiadásokat és azt az összeget, amit félre lehet tenni.

Öt módszer a párkapcsolat javítására

Érintés minden nap

Amikor megérintünk valakit, a szervezetünk oxitocint termel, ami azért felelős, hogy közelebb érezzük magunkat a másikhoz, mondja Paula Hall. Egy ölelés, egy puszi, egy kézfogás csodákra képes!

Intenzívebb szexuális élet

A szex közelebb hozza egymáshoz a házastársakat. Ha túl fáradtak vagytok, ne hagyjátok az esti lefekvés idejére a szexet: használjátok ki azokat az órákat, amikor a gyerekek átmennek a barátaikhoz, vagy még nem értek haza az edzésről.

Az újdonság ereje

Vigyetek valami újat a kapcsolatba: egy új, közös hobbi, egy közös nyaralás megtervezése olyan helyre, ahol korábban még nem jártatok, sokat segít.

Instant őszinteség

Ha valami kicsit zavar titeket, azonnal beszéljétek meg, ne várjatok addig, amíg a téma hatalmassá dagad. Fontos, hogy ilyenkor inkább az “én” személyes névmást használjáktok a “te” helyett.

Nevetés

A közös nevetések összekötnek két embert és segítenek lazítani is, mivel a nevetés endorfint, azaz boldogsághormont szabadít fel, írja a Family Time.