Habitat Pont: építőanyag mélyszegénységben élőknek

Építőanyaggal és szaktudással támogatja a Habitat Pont azokat a mélyszegénységben élő családokat, akik önerőből képtelenek lennének javítani otthonaik állapotán. A Habitat for Humanity Magyarország elsőként Bagon és Kallón segített rászoruló családokon, idén pedig Ágra, Mátraverebélyre és Bátonyterenyére látogatnak, hogy a nehéz helyzetben lévő családokkal együtt újítsák fel a lakóházakat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
biobrikett
2014. február 10. Gyarmati Orsolya

Építőanyaggal és szaktudással támogatja a Habitat Pont azokat a mélyszegénységben élő családokat, akik önerőből képtelenek lennének javítani otthonaik állapotán. A Habitat for Humanity Magyarország elsőként Bagon és Kallón segített rászoruló családokon, idén pedig Ágra, Mátraverebélyre és Bátonyterenyére látogatnak, hogy a nehéz helyzetben lévő családokkal együtt újítsák fel a lakóházakat.


Önerő, bontott anyag, segítség, önzetlenség – ez a Habitat Pont építőanyag-projektjének lényege.
A Habitat for Humanity egy olyan keresztény szervezet, amely a világ számos pontján arra törekszik, hoy minél több arra rászorulót segítsen fenntartható, lakható, emberhez méltó otthonhoz.

Építőanyag Adománybank – így is nevezik a Habitat for Humanity Magyarországnak azt a programját, amelynek célja, hogy rossz állapotban lévő házakat újítsanak fel, méghozzá vagy a különböző építkezéseken elbontott, megmaradt alapanyagokból, vagy az építőanyag-gyártóknál és forgalmazóknál fellelhető, felajánlott, esetleg valamiért feleslegessé vált, építkezéshez szükséges termékekből.

A szervezet lassan két évtizede hazánkban is buzgón tevékenykedik. Ez idő alatt több mint 2000 családot segítettek olyan lakhatási körülményekhez, amelyek jelentősen javítottak életminőségükön. Új otthonokat hoztak létre, régieket újítottak fel és képzéseket szerveztek a rászorulók számára úgy, hogy maguk a családok is részt vettek mindebben: kaptak kölcsön szerszámokat, elsajátítottak néhány egyszerű, ám nagyon hasznos technikát, bekapcsolódtak a rokonok, a szomszédok is, és amellett, hogy élhetőbb, jóval kisebb fűtésköltségű otthonokat kaptak eredményül, még a közösség is összetartóbb lett a munkáknak köszön

Az Építőanyag Adománybank, avagy Habitat Pont első állomása a Pest megyei Bag volt, ahol a Bagázs Egyesülettel és az érintett családokkal közösen kezdték meg a mélyszegénységben élő családok házainak a felújítását. Ugyanitt megkezdték a biobrikett gyártást is. Elsőként az ehhez szükséges épületet húzták fel közös erővel, ezután pedig nekiláttak létrehozni a fűtőanyagot, azaz a biobrikettet, ami szerencsére rendkívül sokféle anyagból készülhet: papír- és faipari hulladékból, a mezőgazdasági munkák során képződő melléktermékekből, vagy bármilyen száraz növényi alapból. A Nógrád megyei Kállón pedig a sártapasztás hagyományait elevenítették fel. A program jól halad mind a szaktudás átadását, mind a közösség összekovácsolását illetően.

A Habitat Pont munkatársai a közösség bevonásával építik újjá a házakat. Az építőanyagokért ugyan fizetni kell valamennyit, de az árat úgy állapítják meg, hogy a családok ki tudják azt gazdálkodni. Fontos szempont az is, hogy a befolyt összeg a program további működését biztosítja.

A projekt hatalmas előnye az életkörülmények javítása mellett az is, hogy mindenki, aki részt vesz a felújítási munkákban szert tesz új tapasztalatokra, tudásra, s a végén sikerélményei lesznek, miközben a közösségbe tartozás érzete is erősödik benne. Mindennek eredménye a nagyobb önbizalom, a motiváció, a megbecsültség, a saját és mások javainak értékelése is.

Idén tovább folytatódik az építőanyag-program: Bagon, Mátraverebélyen, Bátonyterenyén és Ágon. Segítséget bárki felajánlhat, legyen szó maradék építőanyagról, vagy a munkában való részvételről. Ehhez fel kell keresnie a program honlapját a www.habitatpont.hu címen. A Habitat Pontnak bőven lesz még dolga az elkövetkező években: hazánkban jelenleg hozzávetőleg 1,2 millióan élnek nagyon rossz körülmények között.