Halálos közöny: a romániai árvaházak mélyén – VIDEÓVAL

A XIII. században II. Frigyes király különös, és mint utóbb kiderült, kegyetlen kísérletet hajtott végre ötven csecsemőn. Az uralkodó arra volt kíváncsi, vajon milyen nyelven beszélnek majd a gyermekek, ha soha nem hallanak egyetlen emberi szót sem. A kísérlet kudarcba fulladt, ugyanis rövid időn belül mind az ötven csecsemő meghalt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
agyi fejlődés
2013. június 04. Gyarmati Orsolya

A XIII. században II. Frigyes király különös, és mint utóbb kiderült, kegyetlen kísérletet hajtott végre ötven csecsemőn. Az uralkodó arra volt kíváncsi, vajon milyen nyelven beszélnek majd a gyermekek, ha soha nem hallanak egyetlen emberi szót sem. A kísérlet kudarcba fulladt, ugyanis rövid időn belül mind az ötven csecsemő meghalt.


Több száz éve tudtuk tehát, mennyire alapvető a fizikai kontakt a babák túlélése szempontjából. Ennek ellenére döbbenetes módon azóta számtalanszor kellett kisgyermekeknek meghalniuk azért, mert mindenféle érzelmi és vagy fizikai törődést nélkülöztek. Ez volt a helyzet Ceaucescu Romániájában is, ahol sok-sokezer kisgyermek szenvedett az árvaházak iszonyú körülményeitől.

A Harvardi Orvosi Egyetemen egyik kutatója, Mary Carlson a romániai árvaházakban uralkodó állapotokat vizsgálta a 80-as években. Amikor először járt ilyen helyen, döbbenten látta a végtelen sorokban egymás mellett sorakozó rácsos ágyakat, bennük az elhanyagolt kisgyermekekkel. Ami még inkább szíven ütötte Carlsont, az a teljes némaság volt: ezek a kisbabák és kisgyerekek nem sírtak, nem gügyögtek, csak hang nélkül feküdtek. Kiderült, hogy minden egyes kisgyereknek a vérében extrém magas a stresszhormon, ami köztudottan károsítja az agyat. Carlson azt is észrevette, hogy a gyerekek messze elmaradnak a saját életkorukban elvárható fejlettségi szinttől.

A román árvaházakban egészen a 90-es évekig rendkívül kegyetlen körülmények uralkodtak, s azóta már többszörösen bebizonyosodott, hogy ha egy gyerek akár egy rövid időt tölt ilyen helyen, az egy életre megváltoztat benne sokmindent, többek között az agyi működést. Ezt a jelenséget vizsgálta Nathan Fox, a Marylandi Egyetem gyermekfejlődési kutatója is. Fox és munkatársai három éven át követték olyan gyermekek életét, akik kisbabakorukat romániai árvaházakban töltötték. Ceaucescu halála után hamar reflektorfénybe került az ilyen intézményekben élő gyermekek sorsa és állapota. Sokkoló fotók járták be a világot a szörnyű állapotú gyerekekről, akiket rendszeresen vertek, szexuálisan zaklattak és tökéletesen elhanyagoltak. 1990 után valamit javultak a körülmények, tilos lett például két éven aluli gyermeket intézménybe adni. Ez persze csupán annyi változást jelentett, hogy fizetett pótszülők vigyáztak a kicsikre, amíg el nem érték azt a kort, amikor már beadhatók lettek.

Az árvaházakban senyvedő sokszázezer gyerek Ceaucescu családpolitikájának volt köszönhető, mivel megtiltotta az abortuszt és a fogamzásgátlást az országban, emelendő az alacsony születési arányt. Ennek következtében egy-két év alatt óriási ugrás mutatkozott a születésekben, azonban ezeknek a gyerekeknek a nagy része csupán azért született meg, mert kötelező volt, s születésük után pillanatokon belül árvaházakban találták magukat.

Az azóta elvégzett számtalan kutatásból kiderült: minél tovább maradtak a gyerekek ezekben az intézményekben, annál komolyabban sérültek testileg, szellemileg és lelkileg egyaránt. Súlyos viselkedészavarok jelentek meg náluk: előre-hátra dőlöngélve ültek a semmibe meredve, a fejüket a falba verték. Egyesek tökéletesen visszahúzódtak, mások túlzottan közvetlenek lettek. Komoly problémáik lettek a megértéssel és az összpontosítással, a fejük abnormálisan kicsi maradt és szinte mindegyiküknél fellépett valamilyen mentális betegség.

A kutatók a gyerekek agyi fejlettségét és viselkedését tanulmányozva megállapították, hogy a korai intézetbe adás mind az agy struktúrájára, mind annak működésére kihatott. Bármilyen rövid időt is töltöttek árvaházban, a gyerekek szürkeállománya jelentősen összement és a fehérállomány is jóval kevesebb volt, mint a családban felnövő gyerekek esetében. Az agyi aktivitás szintje kifejezetten alacsony volt, a szociális készségek pedig igen fejletlenek.

Bármilyen elkeserítően is hangzik, sajnos 1944-ben Amerikában újszülött kisbabákon elvégezték ugyanazt a kísérletet, mint II. Frigyes, csak épp a cél volt más: a kutatók azt akarták megtudni, vajon elegendő-e a gyerekeknek, ha fizikailag tökéletesen el vannak látva? Nos, kiderült, hogy egyáltalán nem. Noha a csecsemőket tökéletes tisztaságban tartották, rendszeresen etették és melegben, jó körülmények között voltak, mindez igencsak kevésnek bizonyult, hiszen a gondozók soha nem mosolyogtak a gyerekekre, nem beszéltek hozzájuk és nem ölelték meg őket. A kísérletnek hamar vége szakadt, a gyerekek fele ugyanis négy hónap után meghalt, és voltak, akik azután hunytak el, hogy nevelőszülőkhöz kerültek. Haláluk előtt mindannyian ugyanazt tették: abbahagytak mindenfajta mozgást, sírást, még az arckifejezésük sem változott többé. A halál pedig rövidesen beállt, noha fizikailag semmiféle jel nem utalt betegségre, elváltozásra. Az egyértelmű bizonyítékok ellenére voltak, akik továbbra is azt állították, hogy ha egy gyereket etetnek, fürdetnek és ruháznak, az elegendő kell hogy legyen. A babák úgysem emlékeznek semmire, mondták.

Az alábbi videó egy románai árvaházban készült. A képsorok sokkolóak, ezért a felvétel megtekintését csak erős idegzetűeknek javasoljuk!