Harmincezerrel több diák dolgozhat

Augusztus 29-től már nem a tanév végéig, hanem a diákigazolvány érvényességéig, azaz október 31-ig vállalhatnak legálisan munkát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 13. bencze.aron

Augusztus 29-től már nem a tanév végéig, hanem a diákigazolvány érvényességéig, azaz október 31-ig vállalhatnak legálisan munkát.


Mintegy 130 ezer diák dolgozik a tanulás mellett évente, a minimálbértől a jól fizető, szaktudást igénylő állásig, az irodaitól a napraforgószirom-szedőig mindenféle munkára van kereslet. Ma már a tanév vége sem akadály, egy kormányrendelet szerint ugyanis augusztus 29-től már nem a tanév végéig, hanem a diákigazolvány érvényességéig, azaz október 31-ig vállalhatnak legálisan munkát. (A  tavaszi félév után október 31-ig, az őszi félév után március 31-ig tart a végzős középiskolások és hallgatók tanulói, illetve hallgatói jogviszonya.) Mindez évente 30 ezer fiatalnak jelenthet plusz munkalehetőséget – derült ki a Ma Reggel összeállításából. 

A korábbi szabályozás miatt – itt az utolsó vizsga letételekor megszűnt a jogviszony – sem az érettségizettek, sem a mesterképzésre készülő diákok nem vállalhattak ilyen munkát, mert ha június végén végeztek, megszakadt a jogviszony, így a nyári munkát ki kellett hagyniuk, egészen szeptemberig, amikor aztán az új helyen újra megkapták a diákigazolványt. A problémára az iskolaszövetkezetek érdekképviseletei hívták fel a figyelmet. A diákmunkát 2011. augusztus 1-jével „legalizálta”, minősítette atipikus munkavállalási formának az új munka törvénykönyve, ez biztosítja a biztosítotti jogviszonyt, azaz a fejkvóta, amelyet a diák után fizet az állam, a diákigazolvány érvényességéig, október 31-ig szól.

Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének felmérése szerint azokra, akik nem tanulnak tovább, 30 százalékos munkanélküliség vár, a 100 ezer végzős közül pedig több mint a diákok felének nincs semmilyen munkatapasztalata. Nekik komoly segítséget jelent, hogy az első hónapokban szervezett formában, biztonságban, az iskolaszövetkezetek számára biztosított kedvezményeket élvezve ismerkedhessenek meg a munka világával. A magyar felsőoktatásban jelenleg 234 ezer fő tanul nappali tagozaton, 45 százalékuk pedig munkát is vállal a tanulmányok mellett. Az iskolaszövetkezeti keretek között munkát vállalók száma öt év alatt 102 ezer főről 135 ezer főre emelkedett, 70 százalékuk a felsőoktatásban tanul.

Az EU-ban a 25 év alatti munkanélküliek száma 5,5 millió fő, ez öt év alatt 40 százalékos emelkedést jelent. Magyarországon ezalatt 18-ról 28,1 százalékra emelkedett az arány, ami 56 százalékos növekedés, azaz jóval az EU átlaga felett van.