Hasznos applikációk kismamáknak

Lássuk be, ha boldogok vagyunk, ha baj van, ha kérdésünk van, mindig a mobilunkhoz nyúlúnk elsőként. Miért lenne ez másként a babavárás 9 hónapja alatt és az azt követő időszakban? Összegyűjtöttük a legjobb applikációkat, amik segíthetnek életünk egyik legszebb időszakában.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
applikáció
2015. június 16. Csontos Dóra

Lássuk be, ha boldogok vagyunk, ha baj van, ha kérdésünk van, mindig a mobilunkhoz nyúlúnk elsőként. Miért lenne ez másként a babavárás 9 hónapja alatt és az azt követő időszakban? Összegyűjtöttük a legjobb applikációkat, amik segíthetnek életünk egyik legszebb időszakában.


A várakozás édes pillanatai

Az Édes kisbabám programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet támogatta. Az alkalmazás legnagyobb előnye, hogy már a fogantatás pillanatától segítséget nyújt az édesanyának és egészen a kisgyermek egyéves koráig támasza tud lenni. Az appot a babavárási időszakban terhesnaplóként is tudjuk alkalmazni, de olvashatunk arról is, hogy az adott héten mi is történik a picivel a pocakban, miközben növekszik. Segít a névválasztásban, hivatalos ügyek intézésében és a bevásárlólista elkészítésében, de kaphatunk életmódtippeket, szépségápolási és egészségügyi tanácsokat is.

Ha már megérkezett a pici, akkor sem kell törölnünk az alkalmazást. Ha van kedvünk, energiánk és időnk engedi, írhatjuk a babanaplót, készíthetünk naptárbejegyzéseket, utánaolvashatunk a kötelező oltásoknak és cseveghetünk más kismamákkal is. Az alkalmazás ellát továbbá babamasszázssal és fürdetéssel kapcsolatos információkkal. Ám, ami talán a legfontosabb: vészhelyzetre is van funkció, így ha bármi baj történik, azonnali elsősegélyt tudunk nyújtani, míg a szakszerű segítség megérkezik.

Az applikáció Androidos és iOS operációs telefonra is ingyenesen letölthető. Nem kell elkeserednünk, ha nem rendelkezünk okostelefonnal, az edeskisbabam.hu oldalon is megtalálhatunk minden lényeges információt.

Az angol nyelvű Health & Parenting Ltd, Pregnancy app tökéletes partner minden édesapának, leendő kispapának. Ne félj, nem kell tökéletes angoltudással rendelkezned, hogy megértsd és kezelni tudd az alkalmazást. Az apás verzió segít megérteni, hogy mi történik egy kismamával, az anyukáknak szóló pedig segít ütemezési tervet és babakelengye-listát készíteni.

Elérhető Androidra és IOS-ra.

Az Anya leszek egy olyan ingyenes terhesnapló-alkalmazás, mely a várandósságod elejétől a végéig veled lesz. A digitális naplóban minden naphoz fűzhetsz megjegyzéseket a baba állapotáról, leírhatod az aktuális érzéseid és ha van kedved még képeket is csatolhatsz. A legjobb, hogy a napló teljes egészét kinyomtathatod, hogy örök (és kézzelfogható) emlék legyen a babavárás teljes időszaka.
A magyar fejlesztésű app rendelkezik még emlékeztető funkcióval, baba-mama sarokkal, ahol más kismamákkal cserélhettek tapasztalatokat; lehetőség van feljegyezni a tested változásait is, amiről az alkalmazás akár grafikont is készít, ha szeretnénk.
Ha ez még nem lenne elég, az alkalmazás segít a névválasztásban és az adott név jelentésének bemutatásában, továbbá azt is megmutatja, milyen csillagjeggyel és várhatóan milyen jellemvonásokkal születik majd az új családtag.

Az alkalmazás letölthető IOS-ra, vagy Androidra.

További hasonló alkalmazás: 9 hónap, mely tanácsokkal lát el a a várandóság alatt. Tippeket ad táplálkozás, szexuálitás, életmód és orvosi témában is. 

Miután megérkezett a csöppség a családba…

A Családháló.hu honlap és közösség szervezői nagy figyelmet szentelnek a családok, ezen belül is az édesanyák problémáinak megoldására, így létrehozták a Családháló alkalmazást. A most elkészült adatbázisra és mobilalkalmazásra hosszú idő óta nagy igény mutatkozott a magyar édesanyák körében. Az applikáció olyan helyzetekben segít, ha úton van a család, és hirtelen szükség lenne egy szoptató- vagy pelenkázószobára. Ilyen esetekben az okostelefonja segítségével bárki megtalálhatja a hozzá legközelebb eső pelenkázó-szoptató helyiséget.

Az alkalmazást a Google Play Áruházból lehet letölteni. A keresőmezőben meg kell adni az applikáció nevét (Családháló). A letöltést követően lehetőségünk nyílik megtekinteni az alkalmazást. A Családháló alkalmazás letöltése és használata ingyenes, a fejlesztők várják a felhasználók visszajelzéseit (az alkalmazas [at] csaladhalo [dot] hu címre) a további javítások, fejlesztések elvégzéséhez, illetve javaslatokat a további pelenkázó- és szoptatóhelyiségek felkutatásához.

Az applikáció folyamatosan fejlődik: hamarosan elkészül IOS-re, és további hasznos helyek integrálása is folyamatban van.

Az Okos baba applikáció segít a kicsiknek megtanulni hogyan néznek ki, milyen hangot adnak ki, hogy hívják a dolgokat. A kártyák könnyen mozgathatóak, ráadásul több kategória is rendelkezésünkre áll: állatok, járművek, szerszámok…stb. Az app azért is nagyszerű, mert választhatunk, hogy milyen nyelven szeretnénk a képen szereplők nevét meghallgatni, így a kicsik nyevtudását is fejleszthetjük.

Az alkalmazás ITT tölthető le Androidra.

Elsősegély.

Talán nem kell hosszan magyaráznunk miért is van szükségünk erre az alkalmazásra, ha gyerek van a családban. A kicsi félrenyelhet, a nagyobb eltörheti kezét-lábát, az apjuknak meg ki tudja milyen baja lehet. Naphosszat sorolhatnánk azokat a szituációkat, amikor igenis szükség van arra, hogy higgadtak maradjunk és a lehető legjobb ellátást adjuk a családtagjainknak.

A program nagyon egyszerű, laikusok kezében is működik: tizennyolc helyzetből választhatunk, és egy nagy, piros gombot kell rögtön megnyomnunk, ha nem tudjuk, mi okozza a problémát. A helyzet megadása után a rendszer végigvezet minket a szükséges lépéseken, segít diagnosztizálni. Ha nem tudnánk, milyen súlyos a helyzet, az applikáció a folyamat közben felhívja a figyelmünket, ha már mentő szükséges (rendelkezik mentőhívó gombbal az app), és arra is, hogy a mentő érkezéséig mit tegyünk. Nem kell pánikolni, az Országos Mentőszolgálat támogatásával készült alkalmazás részletes, lépésről lépésre, képek segítségével mutatja, mi tegyünk. Ha van GPS a telefonunkon, akkor használhatjuk a kórház- és defibrillátorkeresőt. Egyszerűen kötelező letölteni!

Androidra és IOS-ra is letölthető.