Hat gondolkodó kalap

Feri atya legutóbbi előadásán arról beszélt, hány féle módon tudunk gondolkodni. A többször idézett amerikai pszichológus, Edward de Bono hat különböző gondolkodási módot különböztet meg, de figyelmeztet: akkor járunk el bölcsen, ha mind a hatfélét tudjuk gyakorolni. Bono szerint ez olyan, mintha hat különböző színű kalapom lenne, és eldönthetem, mikor melyiket veszem fel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. január 28. Gyarmati Orsolya

Feri atya legutóbbi előadásán arról beszélt, hányféle módon tudunk gondolkodni. A többször idézett amerikai pszichológus, Edward de Bono hat különböző gondolkodási módot különböztet meg, de figyelmeztet: akkor járunk el bölcsen, ha mind a hatfélét tudjuk gyakorolni. Bono szerint ez olyan, mintha hat különböző színű kalapom lenne, és eldönthetem, mikor melyiket veszem fel.


A fehér kalap

Információk, tények, realitások. Pl. egy házastársi kapcsolatban a krízis természetes, normális állapot. Ez egy realitás. Aki ezzel nincs tisztában, egy krízis esetén olyan gondolatai támadhatnak, hogy pl: „Nem is te vagy az igazi! Az igazival semmi baj nem lenne, az igazival soha nem kerülhettünk volna ilyen helyzetbe.” vagy: „Lehet, hogy te vagy az igazi, de akkor valamit nem csinálsz jól, szedd össze magad!”  Ez akkor lehetséges, ha egy nagyon fontos információ valakinek nincs a birtokában. Ha az az információ a birtokomban lenne, egész más következtetésre jutnék. Beláthatnám, hogy a krízis természetes, normális állapot. Kikerülhetetlenül megjelennek az életünkben a krízisek. Úgy is tudunk mélypontra kerülni, hogy senki semmit nem csinált rosszul, sőt a fejlődési folyamathoz természetes, hogy hozzájárul a krízis. Ha már 10-20 éve nem volt krízis az életemben, az nagy baj. A serdülőkori krízis elengedhetetlenül szükséges, ha valaki nem éli meg, annak később komoly hiányát fogja szenvedni. Ha valaki, mondjuk, 45-50 évesen nem megy át az élet-közepi válságon, akkor még 70-80 éves korában is olyan életcélok után szalad, amik 30 éves korban időszerűek.

A piros kalap

Érzésekhez, érzelmekhez kapcsolódó gondolkozás, ami, miközben átélek valamit, megjelenik bennem. Teljesen más, mint a tények, információk átgondolása. Ha nagyon sérült vagyok, akkor nagyon is jellemző lesz, hogy azoknak a negatív érzéseknek lesz megfelelő a gondolkozásom, amelyekkel éppen küszködök. Más gondolatokat szül bennem ugyanaz az élmény, amikor jól vagyok, és mást, amikor rosszul. Tervezéskor érdemes kissé óvatosabbnak, pesszimistábbnak lenni, megvalósításkor viszont az optimista gondolkodással adhatunk plusz energiát a dologhoz. Nem mindegy, hogy azokat az optimista gondolatainkat, meggyőződéseinket, amik akkor jellemzőek, amikor jól vagyunk, meg tudjuk-e őrizni azokban az időkben, amikor nehézségek jönnek, vagy olyankor mindig elvesznek. Az is fontos, hogy legyenek meggyőződéseink. azért nem elveket, ideálokat,  eszményeket mondok, mert azok lehet, hogy csak a fejünkben léteznek. A meggyőződés saját tapasztalatra, élményre épül, ami meggyőzött engem valamiről. Pl. érdemes emberekkel kapcsolatban lenni. Vagy: érdemes akkor is segíteni, ha nem viszonozzák. De ez nem egy erkölcsi törvény a fejemben, hanem kötni tudom saját élményekhez, amiből kialakul egy meggyőződés. Ha megfogalmazódik bennem egy olyan mondat, hogy igen, érdemes akkor is segíteni, ha nem adják vissza, lesz egy olyan meggyőződésem, amihez akkor is tudok nyúlni, amikor nagyon rosszul vagyok. Elő tudom venni olyankor is, amikor a jelenlegi érzelmi világomból teljesen más következtetésre jutnék, mert pl. éppen csalódott vagyok, mert becsapott valaki. Ha mindig az alapján gondolkozol, ahogy érzel, kellemetlen következményekre számíthatsz.

A fekete kalap

Megfontoltság, körültekintés, tévedésekre való rálátás. Szükség van erre is, de nem jó túlzottan alkalmazni. Pl. ha valaki házasságkötés előtt azt gondolja, lehetetlen, hogy ők valaha is elváljanak, nem gondolkodik elég körültekintően. Komoly rizikófaktor, ha azt gondolod, hogy veled ez nem történhet meg. Mert nem vagy elég körültekintő, nem vagy elég reális. Ha tudod a fekete kalapot hordani, azt mondod, ez bárkivel megtörténhet. Ebből persze nem az következik, hogy akkor nem is érdemes megházasodni, hanem az, hogy fokozottan érdemes figyelni. A házasság a család egy élő rendszer. Minden rendszer azáltal áll fönn, hogy a rendszerbe energiát közlünk. Egy rendszer sem tud működni, ha nem jut a működéséhez szükséges energiához. Minden élő rendszer egyensúlyra törekszik. Ha nem adunk elegendő energiát a rendszer működéséhez, a rendszer megpróbálja a saját egyensúlyát fönntartani annyi energiával, amennyit közöltünk. ha kevés a közölt energia, vagy borulékony lesz az egyensúly, vagy kóros egyensúly lesz. Családterápiában beszélünk a megküzdési nehézségekre nem megfelelő egyensúlyról. Pl . miután születik két-három gyerek, az anya túlzottan gyerekcentrikus lesz, a szülők között nem történik semmi, ami stabilizálná a családot, a férfi még jobban eltávolodik, majd pedig, hogy az egyensúly létrejöjjön, szeretője lesz. Igen ez is egyensúly.

A nő a saját egyensúlyát megtalálja a gyerekei között, a férfi megtalálja a szeretőjével és tulajdonképpen a család működik. Mondhatjuk, hogy ez nem jó, de ha rendszerszemlélettel nézzük, a család működik. A rendszer a kapott energiával próbálja fenntartani az egyensúlyát. Létrejöhet egészen szélsőségesen kóros egyensúly is. Ha gyerekkori élményvilágból eredeztetjük a gondolkodásunkat, vagyis a piros kalap szerint gondolkodunk, azt gondolhatjuk, hogy a házasság magától működik, nem kell különösebb energiát fektetni bele. Ha még kevesebb energiát teszünk a rendszerbe, és az egyensúly fenntartása már nem lehetséges, a rendszer szükségszerűen szétesik.  

Ha fölveszem a fehér kalapot, látom a tényeket, realitásokat, történetesen, hogy a krízis egy természetes, normális állapot. Ha felveszem a feketét, belátom, hogy nem érdemes naivnak lenni, hogy majd megy magától. Ha fölveszem a piros kalapot, átérezhetem, hogy nagy szükség lesz arra az erőforrásra, ami akkor alakult ki, amikor még szeretetre méltónak láttalak téged, és a kapcsolatot. Ha mindig a pillanatnyi érzéseim alapján gondolkodom, biztos, hogy nem fogok elég energiát fektetni a kapcsolatba.  

Tehát mindegyik típusú gondolkodásnak megvan a maga szerepe, helye, ideje, és szervesen összefüggenek egymással, így alkotva egy jól működő egységet. Fontos azonban, hogy megfelelő egyensúly legyen közöttük, ha valamelyik túlsúlyba kerül, nem szerencsés. Feri atya előadásában beszélt még a másik három különböző színű kalapról, gondolkodási típusról is. A társkapcsolati példán kívül még több példával is illusztrálta az elhangzottakat. Többek között Jézus gondolkodásmódját állította elénk bibliai példabeszédek felidézésével. Akit komolyabban is érdekel a téma, meghallgathatja a palferi.hu oldalon.