Hat igazán jó önsegítő könyv kamaszoknak

Persze, gondolhatjuk, hogy már önmagában a műfaj létjogosultsága is kérdéses, hiszen melyik kamasz tájékozódik manapság könyvből az élet dolgait illetően? Tapasztalataink szerint azért vannak még néhányan.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. március 21. Gyarmati Orsolya

Persze, gondolhatjuk, hogy már önmagában a műfaj létjogosultsága is kérdéses, hiszen melyik kamasz tájékozódik manapság könyvből az élet dolgait illetően? Tapasztalataink szerint azért vannak még néhányan.


A kamaszoknak szóló önsegítő könyvek egyik nagy előnye, hogy felnőtt tanácsot nyújtanak abban a korban, amikor épp meglehetősen ambivalens a felnőttekkel, szülőkkel való kapcsolat. A könyvek segítségével a gyerek mégis tájékozódhat, olvashat olyan problémákról, amelyek foglalkoztatják őt, ráismerhet bennük magára, társaira vagy családjára, gyakorlati tanácsokat kaphat.

És persze amellett, hogy egyik vagy másik kötetet mintegy véletlenül kamaszlányunk ágyán felejtjük vagy megvesszük unokaöcsénk 15. szülinapjára, arra is nagyon jók, hogy szülőként kicsit belemerüljünk a kamaszok világába. Persze, mindenki emlékszik valamelyest a saját kamaszkorára, ugyanakkor gyakran előfordul, hogy az emlékeket átszínezi a nosztalgia: emlékszem, milyen gyönyörű volt az első szerelem, de nem biztos, hogy fel tudom idézni azt a totális kétségbeesést, amikor a randink előtt alapozóval kentem össze a nagy műgonddal kiválasztott fehér felsőmet.

Hat, kifejezetten kamaszoknak (és akár szüleiknek) szóló önsegítő könyvet mutatunk.

Andrew Matthews: Legyél boldog tinédzser!

Matthews könyvének fő üzenete, hogy az ember maga felelős a boldogságáért, és ez alatt nem azt érti, hogy pozitívan kell gondolkodni, hanem azt, hogy fejlődni kell, magunkat fejleszteni és az életben felmerülő problémákra megoldásokat keresni.

A szerző konkrétan is sorra veszi azokat a problématípusokat, amelyekkel a 10-19 éves korosztály leggyakrabban találkozik: az önkép fejlődése, önbizalom, önbecsülés és annak hiánya, tanulás és egyéb iskolai problémák, de előkerülnek a drogok és a szülőkkel való kapcsolat is.

Rigler Ilona, Pacskovszky Zsolt: Hogyan élheted túl, ha rád száll az osztály?

A “Lélekdoki” sorozat kiskamaszoknak, azaz a 9-11 éves korosztálynak szól, az ő tipiku sproblémáikat járja körül egy-egy kötetben. A kötetek mögött álló szakmaiságot a Heim Pál Kórház mentálhigiénés rendelőjének szakemberei nyújtják, akiknek gyermekpszichológiai és pszichiátriai tapasztalatai teszik hitelessé a könyveket. A “…rád száll az osztály?” a sorozat többi kötetéhez hasonlóan úgy épül fel, hogy először egy történetet ismertet – jelen esetben Patrikét és kissé kegyetlen osztályáét. A történetet követő második részben segítő feladatokat és tanácsokat talál az olvasó, amelyek a történetben vázolt konfliktus érzelmi feloldását és gyakorlati megoldási javaslatait tartalmazzák.

Sem a történet, sem a feladatok nem túl szájbarágósak és könnyen olvashatóak, azaz egyedül is odaadhatjuk a gyereknek, bár a második részben szereplő feladatokat értelemszerűen könnyebb a szülővel együtt végigcsinálni. A sorozat további kötetei közül a Hogyan élheted túl, ha nincs internet? című a másik kedvencünk.