Hat új, bébiagykárosító toxint azonosítottak

Az utóbbi évtizedekben egyre többet hallunk olyan, korábban kevésbé ismert gyermekkori fejlődési zavarokról, mint az autizmus, az ADHD (hiperaktív figyelemzavar), vagy a diszlexia. A kórképek gyakoribbá válásának sok oka lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 28. Gyarmati Orsolya

Az utóbbi évtizedekben egyre többet hallunk olyan, korábban kevésbé ismert gyermekkori fejlődési zavarokról, mint az autizmus, az ADHD (hiperaktív figyelemzavar), vagy a diszlexia. A kórképek gyakoribbá válásának sok oka lehet.


Elképzelhető, hogy részben csak „papíron” nőttek a számok: néhány évtizteddel korábban még más diagnosztikai kritériumok alapján állapították meg az autizmust, és az új rendszerben olyan gyerekek is betegnek számítanak, akik a régi szerint még kívül estek a kategórián. Emellett természetesen az is felmerül, hogy egyes fejlődési zavarok valóban gyakoribbak lettek.

Új  mérgező vegyületek

A Lancet c. neves szaklapban megjelent cikk szerzői szerint a fejlődési zavarok gyakoribbá válása legalábbis részben az idegrendszerre mérgező hatású anyagok széles körű, ipari használatával függ össze. Hogy egész pontosan milyen anyagokról lehet szó, az továbbra is kutatás tárgyát képezi, de néhányat már sikerült azonosítani közülük.

Egy 2006-os tanulmány öt, potenciálisan veszélyes vegyületre hívta fel a figyelmet (ólom, arzén, toluol, metilhigany, poliklorinát-bifenil), a mostani cikk pedig ezeken kívül még hat kémiai anyagot sorol fel, amelyek negatív hatást fejthetnek ki a gyermekek idegrendszeri fejlődésére. Ezek

  • a fluorid,
  • a mangán,
  • egy tetrakloroetilén nevű oldószer,
  • a DDT nevű rovarirtó
  • a klórpirifosz nevű növényvédőszerként használt vegyület
  • és a polibromid-difenil-éterek.

A kutatók a fenti kémiai anyagok elterjedt használata és a gyermekkori fejlődészavar között az alábbi összefüggéseket találták:

  • a mangán csökkent intellektushoz, csökkent matematikai képességekhez és hiperaktivitáshoz vezethet.
  • A túl magas fluoridtartalmú ivóvíz szintén csökkenti az IQ-t: azokon a területeken, ahol ilyen víz van, átlag hét ponttal alacsonyabb a gyermekek intelligenciahányadosa.
  • A DDT a fejlett országokban már tiltólistán van, de néhány fejlődő országban még használják, és idegfejlődési zavarokat okozhat.