Hatással van a gyermek életére, hogy hány évesen vállaljuk?

Egyre kitolódik a gyermekvállalás időszaka, kutatók pedig folyamatosan vizsgálják hogyan hat ez a gyerkőcök életére. Tényleg igaz, hogy azok, akiket a szüleik később vállalnak intelligensebbek lennének? Dr. Bencsik Andreát kérdeztük a kései gyermekvállalás hatásairól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bencsik andrea
2016. szeptember 16. Csontos Dóra

Egyre kitolódik a gyermekvállalás időszaka, kutatók pedig folyamatosan vizsgálják hogyan hat ez a gyerkőcök életére. Tényleg igaz, hogy azok, akiket a szüleik később vállalnak intelligensebbek lennének? Dr. Bencsik Andreát kérdeztük a kései gyermekvállalás hatásairól.


Évről-évre egyre magasabb a 30 éves, vagy annál idősebb korban szülő nők aránya Magyarországon. Ennek oka, hogy a családok szeretnének egy biztos anyagi hátteret megteremteni a gyermekvállaláshoz, ez azonban azzal jár, hogy a családalapítás kitolódik és a kívánt gyermekek nem születnek meg az édesanya kora miatt.

Vajon mi áll a háttérben?

A családalapítás az utóbbi időben egyre inkább kitolódott. Ebben szerepet játszik az, hogy egyre többen tanulnak tovább a felsőoktatásban, karriert terveznek, illetve egzisztenciát szeretnének teremteni a gyermekvállalás előtt. De benne van az is, hogy a fiatal éveket szabadabban szeretnék tölteni, a felelősségvállalás is kitolódott – fogalmazta meg Bencsik Andrea, pszichológus.

A döntés páronként és egyénenként változó, de egyelőre úgy látszik, hogy nem várható változás. „Ez a tendencia a fejlett társadalmakban észlelhető és nem is mutatkozik változás. Várhatóan sok lesz a 40 év körül szülő nők száma. Ez sokkal tovább biológiai okokból nem tolódhat, de vélhetően visszafordulni sem fog.”

Mik a következményei, ha a szülők későn vágnak bele a családalapításba?

A legtöbb esetben kevesebb gyermek születik, hiszen a kitolt gyermekvállalás negatív hozadéka, hogy a nők kicsúsznak az időből, és ha szeretnének is, a kisbaba már nem jön össze természetes úton. Bencsik Andrea szerint a legnagyobb gondot az jelenti, hogy a nagyszülők szerepe csökken. „Sokkal nagyobb hatása lesz mindennek a tendenciának a nagyszülők-unokák viszonyára. Sokkal kevesebb lesz az aktív nagyszülő, aki érdemben szerepet tud vállalni az unokák életében.”

Nagyon sok nő szeretne a karrierjére koncentrálni és abban kiteljesedni, így a gyermeket vállalók életkora gyakran a negyvenet is eléri. Ebben a korban azonban a fogamzóképesség csökken, nagyobb az esélye a vetélésnek, illetve a magzati halálozásnak, és a fejlődési rendellenességeknek is.

Kutatások szerint azon pároknak, akik 35 éves korban tervezik a gyermekvállalást, akár ötöde biológiai okokból képtelen lesz tervét megvalósítani. Henri Leridon, francia demográfus modellszámításai szerint, természetes körülmények között egy egészséges nőnek 30 éves korában 75%-os esélye van arra, hogy egy év alatt teherbe esik, 35 éves korban ez az arány már csak 66% körül van, 40 éves korban pedig 44% – olvasható a KSH felmérésében.

Hogyan változik a gyermek személyisége?

A legtöbb idős gyermekvállaló stabil párkapcsolatban él, és anyagilag is biztos(abb) lábakon áll. Ausztráliában és az Egyesült Államokban végzett vizsgálatok szerint az idősebb házaspárhoz érkező gyermekek intelligensebbek a kortársaiknál. Ennek hátterében az áll, hogy a gyermek már egy „lenyugodott” párhoz érkezik, ahol a szülők sokkal több időt és energiát, valamint pénzt tudnak a képzésébe fektetni.

De ez vajon csak a szülők életkorától függ? Bencsik Andrea szerint inkább a szülői mintának van fontos szerepe abban, hogy egy gyermekből milyen felnőtt válik. „Sokkal nagyobb szerepe van a szülői mintának, attitűdnek. Ha a szülő kellő felelősséggel viszi a saját életét, akkor ezt a mintát nyújtja. Ez nem egészen életkor kérdése. Lehet egy 20 éves szülő is görcsös, merev, túlaggódó és egy 40-50 éves szülő is lehet laza. Tehát nem a szülő életkora, hanem a személyiségjegyei, attitűdje határozzák meg azt, hogy milyen lesz a gyermek. A gyermek a látott mintát pedig vagy továbbviszi, követi, vagy éppen ellenkezőleg: ellen-azonosul és egy saját, egyéni életpályát követ.