Házas vagy? Tudtad, hogy jár nektek ez a kedvezmény?

Sokan nem vették még igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt, pedig könnyen igényelhető és jól járhattok vele anyagilag.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adókezdvezmény
2016. október 04. Csontos Dóra

Sokan nem vették még igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt, pedig könnyen igényelhető és jól járhattok vele anyagilag.


A szabályozás szerint a házasságkötést követő 24 hónapon keresztül – de legfeljebb a családi kedvezményre jogosultság megnyíltáig – az ifjú házasok együttesen havi 5000 forint adónak megfelelő kedvezményt érvényesíthetnek. A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti.

Nincs sok tennivaló vele, és senki nincs elkésve

Az érintetteknek mindössze annyi teendőjük van, hogy a munkáltatónak leadnak egy, az adóhatóság honlapjáról letölthető adóelőleg-nyilatkozatot, ami tartalmazza, hogy kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy azt, hogy az összeget megosztják.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felhívta a figyelmet arra is, hogy azoknak az adókedvezménye se veszik el, akik hónapokkal korábban házasodtak, ám csak most nyilatkoznak munkáltatójuknak. Ők majd a 2016-os jövedelemről számot adó bevallásukban kérhetik az eddig igénybe nem vett állami nászajándék kiutalását, beszámítását vagy átvezetését.