A házasság önálló élete – Interjú a Házasság Hete Mozgalom vezetőjével

Idén tizenegyedik alkalommal kerül megrendezésre a Házasság hete rendezvénysorozat, mely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. Dr. Herjeczki Kornéllal, a Házasság Hete Mozgalom országos koordinátorával beszélgettünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
házasság hete
2018. február 08. Czefernek Léna

– Idén tizenegyedik alkalommal rendezik meg a Házasság hete programsorozatát. Változott a házasság megítélése hazánkban az elmúlt évtizedben?

– Amikor elkezdtük a Házasság hetét szervezni Magyarországon, a házasságkötési kedv sok európai országhoz hasonlóan leáldozóban volt. Visszatekintve az elmúlt tizenegy évre, sok más intézkedés mellett a mozgalomnak is volt része abban, hogy a tendencia megfordult. Nemrég láttak napvilágot azok a KSH adatok, amelyek mutatják, hogy az elmúlt hét év alatt csaknem a másfélszeresére, 35 500-ról 51 800-ra nőtt a házasságkötések évenkénti száma Magyarországon.

– Mit tekintenek fő célnak?

A Házasság hetének egyik célja, hogy a házasság, mint intézmény szépségeire felhívja a figyelmet. Hogy megmutassuk, az együttélés nem alternatívája a házasságkötésnek. Eltelt már annyi idő, 20-30 év távlatából kijelenthetjük, sem az egyéni boldogság, sem a gyermekek szempontjából nézve nem egyenértékű vele.

Ugyanakkor attól senki nem házasodik szívesebben, hogy jók lettek ezek az adatok, ahhoz jó példára van szükség. Annyi negatív történet kering az ember környezetében, pedig van sok pozitív példa, csak ők nem „szerepelnek”. Ezért fontos, hogy a mozgalom rendezvényein közel lehet kerülni olyan párokhoz, akik nem „celebek”, de szépen élnek, az ő tapasztalataik megosztására nagy szükség van.

A mozgalom struktúrája is így épül fel, és ez egy magyar sajátság a nemzetközi rendezvénysorozatban, hogy  minden évben meghívunk egy párt, ők a rendezvénysorozat arcai. Idén Zámbori Somát és feleségét, dr. Fazekas Ritát kértük meg és velük határoztuk meg a központi üzenetet is: „Éltető sodrásban”, ami egyrészt utal az ő saját történetükre, másrészt házasság természetére. Ehhez lehet kapcsolódni országszerte.

– Változott az évek során a rendezvény tematikája?

– A tematika nem változott. Mi egyrészt azokat szeretnénk megszólítani, akik házasság előtt állnak, megmutatni nekik, milyen alapokra érdemes helyezni a választásukat. Azokhoz is szólunk, akik már elköteleződtek: szeretnénk megismertetni velük, hogy a házasság, mint kapcsolat önálló életet él. Ha nem fordítunk rá külön energiát, akkor tönkremegy, mert ez a természete. Végezetül azokhoz is szeretnénk eljutni, akik már benne vannak valamilyen konfliktusban, egy-egy témafelvetéssel segíteni nekik megoldást találni. Most egy kicsit az utóbbi felé fókuszálunk, hiszen a jó statisztika ellenére oda kell figyelni, hogy a hangsúly a minőségen legyen. Ellenkező esetben a több házasság pár év múlva csupán a válási statisztikákat erősítené. Azt szeretnénk, ha a lakás otthonná válna, ahol bensőséges a hangulat, ahová a házastárs és gyermekeik is szívesen mennek haza.

Hol lehet megtalálni a helyi programokat?

Tavaly 350 helyi rendezvényünk volt országszerte, 40 százalékkal több, mint előzőleg és 70 település kapcsolódott be a programsorozatba. A hazassaghete.hu honlapon lehet helyszín szerint keresni, és programot is küldhet be, aki kapcsolódni szeretne. Ezek az ajánlatok elbírálás után válhatnak részévé a programsorozatnak, ha céljainkkal és keresztény értékrendünkkel megegyező irányba mutatnak.

– Nem keresztény párok számára is ajánlják a programokat?

– Bármilyen világnézetű párt szívesen látunk, fontos számunkra, hogy ne csak a hívő embereket tudjuk megszólítani, a központi programok kínálatát végigolvasva ez látszik is, azt hiszem. Ugyanakkor azt sem titkoljuk, hogy a kezdeményezés keresztény eredetű, amely idén a Családok éve programsorozat részévé vált.

– Mi az a négy dolog, amire leginkább szüksége van a házaspároknak ma egy működő házassághoz?

– Az első és legfontosabb, hogy a motivációjuk rendben legyen. Ne azért házasodjunk, hogy kapjunk, helyette adjunk, győzzük le az önzésünket. Második legfontosabb a megbocsátásra való készség. A harmadik a türelem, aminek sokszor híján vagyunk, szeretnénk, ha minden azonnal jól működne, pedig a természetben sem így van. Mennyi idő kell hozzá, hogy egy magból kifejlődjön a növény! A kapcsolatnak ugyanígy időre van szüksége ahhoz, hogy kibontakozhasson. A hűség pedig elengedhetetlen.