Házi napközi

Drága táborok vagy az összevont csoportos iskolai gyerekmegőrzők helyett fogjatok össze, és szervezzetek házi napközis tábort! Nem kell megijedni, nem az egész ovis csoportot vagy osztályt kell vendégül látni egy hétig, csak összefogni néhány, úgy 3-4 ismerős anyukával, és hétfőtől péntekig egymás gyerekeire vigyázni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyukák
2016. június 22. Csontos Dóra

Drága táborok vagy az összevont csoportos iskolai gyerekmegőrzők helyett fogjatok össze, és szervezzetek házi napközis tábort! Nem kell megijedni, nem az egész ovis csoportot vagy osztályt kell vendégül látni egy hétig, csak összefogni néhány, úgy 3-4 ismerős anyukával, és hétfőtől péntekig egymás gyerekeire vigyázni.


Sokan panaszkodnak, hogy túl hosszú a nyári szünet, mármint a munkahelyi szabadsághoz képest, és ha nincs hadra fogható nagymama, más megoldás nem marad, mint valamilyen nappali elhelyezést keresni. Igaz, hogy a táborok segítik a gyerekek önállósodását, és sok élményt is szereznek, de egész nyáron egyik táborból a másikba menni fárasztó. Nem mellesleg drága is. Kell, hogy legyenek olyan időszakok a szünetben, amikor kicsit lassúbb az élet, nincs akkora „tömeg”, hanem kisebb közösségben töltődnek fel a gyerekek.

Már óvodásoknak is szerveznek táborokat, de „ott alvós”, hosszabb táborba csak 8-10 éves kor után érdemes beíratni a gyerekeket. Fontos, hogy a nyár lazítás is legyen, ez azonban nem jelenti, hogy a tábornak a semmittevésről kell szólnia.

Jól bevett szokás, hogy a nyaralóba néhány napra elhívják a gyerekek barátait, de van, akinek gondot okoz, hogy mivel tudja viszonozni a szívességet. Az otthoni napközi a kölcsönösség alapján, kis szervezéssel megvalósítható, és a gyerekek is biztosan élvezni fogják.

Mi kell hozzá?

1. Vállalkozó kedvű anyukák, akik 5 napon át a saját gyerekük mellé még néhányat bevállalnak

2. Közös megegyezés a menetrendet illetően – fontos tisztázni, hogy kinek mikor kell a munkahelyére érkezni, hogy előtte még le tudja adni a gyerkőcöt, tehát az érkezés és a távozás ideje ismert legyen, és mindenki tartsa is be.

3. Beszéljétek meg, hogy az étkezés hogy legyen, mindenki visz szendvicset, gyümölcsöt, vagy valaki vállalja a főzést

4. A programokat minden szülő maga találja ki, ennek költségeit dobjátok össze

Az egyik ügyes kezű anyuka varrószakkört szervezett minden délelőttre. A lányok, akik kezdetben még a cérnát sem tudták befűzni a tűbe, a hét végére kis ruhákat varrtak kedvenc babájuknak. Persze a fiúknak nem ez a programot javasolnám, bár tábori tapasztalataim alapján ők is szívesen és kitartóan fűznek gyöngyöt, csomóznak karkötőt, közben jókat beszélgetnek, vicceket mesélnek.

Bizalomra építve

Legféltettebb kincsünket, a gyerekünket rábízni valakire csak akkor lehet, ha megbízunk benne.(A bizalom ebben az esetben arra vonatkozik első sorban, aki a vigyázást vállalja.) Ezért mindenképpen csak akkor fogjunk bele a házi napközi megszervezésébe, ha vannak olyan ismerőseink, barátaink, akik hasonló értékek mentén nevelik a gyereküket, és esetleg már volt fél-egy napos közös programunk. Beszéljük meg, hogy mi várható a napköziben, mondjuk el a szabályokat. Barátok között is előfordulhatnak veszekedések, ezeket kedvesen próbáljuk elsimítani, vagy egyféle moderátorként segítsük a helyzet tisztázását.

A gyerekünkben való bizalom kulcsfontosságú. Aszülők egyik nagy hibája, hogy állandóan hívogatják a gyereküket. Így pont az önállóságukban korlátozzák őket, és azt erősítik, hogy féltik őket, nem bíznak meg bennük teljesen. Ha visz is a gyerek mobiltelefont magával, előre határozzák meg, hogy mikor hívják fel egymást.