Hékás, kispapa-szett nélkül nincs apás szülés!

Hallott már a kispapa szettről? És ha azt mondom Apás szülés szett? Fogalma sincs miről beszélünk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apás szülés
2014. november 05. Gyarmati Orsolya

Hallott már a kispapa szettről? És ha azt mondom Apás szülés szett? Fogalma sincs miről beszélünk?


Magyarországon sok kórház szabályozza azt, hogy pontosan milyen ruhában lehet jelen lenni a szülésnél, vagy éppen látogatni az intenzív osztályon. Tizenéve ezzel még senki nem foglalkozott, legalábbis az általam látogatott budapesti kórházakban maximum egy többször használatos köpenyt kellett felvenni, amit Béla bá, az előző látogató levetett. Aztán volt az az időszak is, amikor egyes szülészetek olyan jó helyzetben voltak, hogy ingyen az apák rendelkezésére tudták bocsánati ezeket a csomagokat. De egyre kevesebb osztály engedheti ezt meg magának, és egyre több helyen a szülőket kérik arra, hogy szerezzék be a szükséges ruhacsomagot.

Azt jó tudni, hogy évente 90-100.000 ember fertőződik meg a kórházakban, amely 10 milliárd forint többlet ápolási díjat ró a kórházakra, a Országos Epidemiológiai Központ felmérése szerint. A steril, egyszerhasználatos szettek használata tehát logikus, és valószínűleg közgazdaságilag is indokolt. Az más kérdés, hogy a kórházak szülészeteinek általában egyáltalán nincs rá pénze.

Tehát az a szülészet döntése, hogy miben mehet be valaki, és azt is ők döntik el, hogy helyben árulják-e ezeket a szetteket, vagy csak megkérik a látogatókat, szerezzenek be valahonnan. Ez a valahonnan elég sok lehetőséget takar, ezek közül a legkényelmesebb (és a legdrágább) nyilván a helyben üzemelő automata. Ilyenből például a Complex-Clean Kft. 12-t üzemeltet Magyarország szerte.

Gáspár István tulajdonos elmondása alapján, a 2500 forintba kerülő szettek egységesek, ezekben eltérés nincs. Ők készítenek intenzív osztályos csomagokat is, vagy például létezik szülés utánra betétcsomag, illetve a kórházzal együttműködve rakják össze az általuk elvárt csomagokat. Jó tudni, hogy minden csomag árából 500 forintot befizetnek az adott kórház szülészetének alapítványi számlájára, és mindig van egy-két csomag, amit azok számára biztosítanak, akiknek anyagi helyzete nem teszi lehetővé a csomag megvásárlását.