Helyesen tartja gyermeked a ceruzát?

Lássuk be, manapság a gyerkőcök előbb tanulnak meg gépelni, mint kézzel írni. Nincs is ezzel baj, míg figyelünk arra, hogy írni is meg kell tanulni helyesen. De hogyan?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
cerzua
2015. április 28. Csontos Dóra

Lássuk be, manapság a gyerkőcök előbb tanulnak meg gépelni, mint kézzel írni. Nincs is ezzel baj, míg figyelünk arra, hogy írni is meg kell tanulni helyesen. De hogyan?


Biztos neked is feltűnt már, hogy a pici gyerekek marokra fogják színezéskor a ceruzát. Ez abban a korban még teljesen normális. Ám a megfelelő íráskészség elsajátításához elengedhetetlen a helyes ceruzafogás. Ahhoz, hogy ez menjen szükség van arra, hogy a kicsi ujj- és csuklóizületeit lazítsuk és edzetté tegyük. Gondoltad volna, hogy olyan hétköznapi tevékenységgel is erősíthető a kezecskéje, mint a homokozás? Pedig igen, ilyenkor a csuklóizület erősödik.

A jól íráshoz elengedhetetlen, hogy megerősödjenek az izületek. Ezt kiskorban még olyan játékos feladatokkal is gyakorolhatjuk, mint a gyurmázás, a kavicsgyűjtögetés (vagy apró szemű dolgok gyűjtögetése). Ez azért jó elfoglaltság, mert ilyenkor automatikusan a csipesz fogást alkalmazza majd a kicsi. De mondókázás közben is erősíthetjük az ujjacskákat, ha illusztráljuk, hogy mi is történik. Biztos mindenki emlékszik még az “Ez elment vadászni…” kezdetű mondókára. Ilyenkor kicsit masszírozgatjuk a gyerkőc ujjait és már lazítjuk is az izületeket.

Te csúnyán, én szépen?

A fejlettségi szint mindenkinél más és ennek köszönhető, hogy valaki “szépen”, míg más “csúnyán” ír. De természetesen ez (is) nézőpont kérdése. A finommozgásnak azonban a betűk formálásában is szerepe van. Éppen ezért edzésre mindenképpen szükség van, mert ha kiskorban nem erősödik meg a kicsi keze, iskolásként gondjai akadhatnak.

Mit tehetünk?

Az írás előkészítése és fejlesztése két dologból áll: az első a ceruzafogás helyes kialakítása, míg a másik a kéz finom mozgásának fejlesztése. A ceruzafogást gyakorolhatjuk úgyis, hogy az alsó két ujjával fogjon a tenyeréhez egy pici kis papírdarabot. Gyakoroljunk vele sokat, például színezéssel. Ha néha elrontja a helyes tartást ne szidjuk le, csak vezessük rá újra az ujjait a jó fogásra. Ne érezze erőszaknak, amit mi csak jó szándékból gyakorlunk vele. Mindenki ismeri a “már csak azért sem…” viselkedést és ezt nem akarjuk, igaz?

A helyes ceruzafogást mindenképpen az ovis időszak alatt kell megtanulni, mert akkor még sokat javíthatunk a kicsi finommozgásán. Iskoláskorára a gyermekek többségénél már berögzült a ceruza tartása, így akkor már nagyon nehéz változtatni. Viszont ha úgy tapasztalod, hogy nem marad le a társaitól tempóban és nem fárad hamar a keze, akkor már ne erőltesd a változást.