Hét dolog, ami számít, és jó néhány, ami nem

Általában az anyagi dolgoknak tulajdonítunk a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget. Természetesen jó, ha a család nem nélkülöz Ám a gazdaságtól, a felesleges pazarlástól sem kell csodát várni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 01. Gyarmati Orsolya

Általában az anyagi dolgoknak tulajdonítunk a kelleténél sokkal nagyobb jelentőséget. Természetesen jó, ha a család nem nélkülöz Ám a gazdaságtól, a felesleges pazarlástól sem kell csodát várni.


1. A szülői szeretet és törődés a gyermek számára is érzékelhető megnyilvánulásai
Kicsinek, nagynak egyaránt fontos, hogy naponta többször is tapasztalja szülei részéről a szeretet megnyilvánulásait: szabad ezt szóban, simogatással, öleléssel, hordozással, ringatással kifejezni, és mindez nem helyettesíthető hatékonyan ajándékokkal, különböző pénzen megvásárolható tárgyakkal, édességekkel. Nagyon fontos, hogy a szeretet ne legyen még néha-néha sem zsarolási eszköz (“tedd meg ezt anya/apa kedvéért!”), és ne büntessük, fenyegessük a gyereket szeretetmegvonással vagy olyasmivel, amit ő annak tekinthet. Tipikus példa a sok éjszakai ébresztés miatt besokalló szülő, aki úgy dönt, kipróbálja a “sírni hagyós” módszert. Persze szereti ő a gyerekét, csak éppen halálosan ki van merülve. Nem szeretne mást, csak egy kicsit több zavartalan alvást. Ám mit ért meg abból egy kicsi gyerek, hogy hirtelen külön szobába, rácsos ágyba kerül, és ott hagyják azzal, hogy most már aztán aludjon? Könnyen úgy értelmezheti a történteket, hogy őt már nem szeretik, magára hagyják.

2. Lehetőség az egészséges táplálékra és egészséges, a lehetőségekhez képest veszélytelen környezetre
Nem arról van szó, hogy a gyerek csak bioételt kaphat, és még a széltől is óvni kell. A túlságosan védett környezet pont ellenkezőleg sülhet el, mert megfosztja a gyereket a tanulás, a tapasztalatszerzés lehetőségétől. Annyit viszont mindenképp jelent, hogy a szülő felelős azért, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül azt válassza, amelyik a gyerek számára a legegészségesebb, legelőnyösebb. Csoki, édességek, desszertek helyett arra érdemes figyelni, hogy adalékanyag-mentes ételeket, naponta friss gyümölcsöt és zöldséget kapjon. Közvetlen környezetéből célszerű eltávolítani vagy tőle távol tartani azt, ami súlyos sérülést, égést, mérgezést okozhat.