Hét lépés, hogy megvédhesse gyerekét az abúzustól

A gyermekbántalmazás formái közül talán a legtöbb indulatot és hárítást a gyermekekkel való szexuális visszaélések váltják ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abúzus
2014. november 24. Gyarmati Orsolya

A gyermekbántalmazás formái közül talán a legtöbb indulatot és hárítást a gyermekekkel való szexuális visszaélések váltják ki.


A dolog gyakoriságát nehezen fogadja el a közvélemény, holott orvosi és kriminalisztikai adatok alapján is nagyjából minden ötödik lányt és minden tizedik fiút bántalmaznak. Nem véletlen, hogy az ember hitetlenkedéssel fogadja ezeket az adatokat és történeteket, a hitetlenkedés ebben az esetben a pszichológiai védőrendszerünk működésbe lépését jelenti: szeretnénk ugyanis hinni abban, hogy egy nagyjából igazságos világban élünk, ahol extrém esetektől eltekintve a jó legtöbbször elnyeri jutalmát, szörnyű dolgok pedig csak azokkal történnek, akik kifejezetten keresik a bajt. Ebbe a világképbe nehéz beilleszteni azt a tényt, hogy a fejlett világban, nem csak a szegény rétegekben, hanem a felső középosztályban is gyermekeket molesztálnak szexuálisan tanáraik vagy épp rokonaik.

A Civilek a Gyermekekért program célja, hogy bővítse a gyermekekkel napi kapcsolatban álló felnőttek ismereteit a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések megelőzéséről, a veszélyhelyzetek elkerüléséről, és a témáról való hatékony kommunikációról.

Hét lépésben a megelőzésért

A program Magyarországon újdonság, de a világ más országaiban már több éves tapasztalatokon nyugszik: az itthon most bevezetendő módszert az izlandi Blátt Áfrám nevű partnerszervezet nagyjából egy évtizede alkalmazza, alapját pedig az amerikai D2L ( Darkness to Light) program képezi.

Miért érdekes ez? Azért, mert sok jószándékú kezdeményezés létezik a gyermekek védelmére, de a D2L program hatásosságát a bűnmegelőzésben 2007-ben bizonyítékokon alapuló tudományos vizsgálat támasztotta alá. Azaz egy bizonyítottan hatékony eljárást készülünk itthon meghonosítani.

Mi is történik pontosan? Sigridur Björnsdóttir, Gudrun Helga Bjarnadóttir az izlandi Blátt Áfrámtól, és a Darkness to Light szervezettől Svava Brooks november közepén látogatott hazánkba, és november 11-12-én Budapesten összesen tíz főt képeztek ki trénerré. A trénereket Budapesten és négy vidéki városban (Győr, Sopron, Szombathely, Berettyóújfalu, Budapest) működő civil szervezetek delegálták, öt szervezet 2-2 embere vehetett részt a tréningen.