Hét tanács egyedülálló szülőknek

Gyermeket nevelni olyan, mint egy hajóút a tengeren. Az a tény, hogy egy kétszemélyes kenu helyett egyszemélyes kajakban ülünk, nem jelenti azt, hogy ne lennénk képesek sikeresen keresztülnavigálni a szülői lét viharos vizein.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egyedülálló
2014. július 24. Gyarmati Orsolya

Gyermeket nevelni olyan, mint egy hajóút a tengeren. Az a tény, hogy egy kétszemélyes kenu helyett egyszemélyes kajakban ülünk, nem jelenti azt, hogy ne lennénk képesek sikeresen keresztülnavigálni a szülői lét viharos vizein.


Vigyázzunk magunkra!

Fontos odafigyelnünk magunkra a nagyobb eseményeken át a jelentéktelennek tűnő kis dolgokban is. Az első időszakban alapvető feladatunk, hogy odafigyeljünk saját és gyermekünk mindennapi szükségleteire. Ha csak babánkra figyelünk, visszajelzés híján könnyen elhanyagolhatjuk az elegendő alvást, a megfelelő evést, a mozgást. Inkább legyen kicsit nagyobb a rendetlenség a lakásban, de használjunk ki minden percet a pihenésre, töltődésre. Ha nem autóval megyünk bevásárolni, hanem oda-vissza sétálunk egyet gyermekünkkel, máris összekötöttük a kellemeset a hasznossal.

Egységben az erő

Boldog családokkal teli játszótéren tölteni a szombat délelőttöt ugyanolyan lehangoló lehet, mint esténként egyetlen társunkkal, hasfájós babánkkal otthon ülni. Megóvhat a depressziótól, ha megismerkedünk hasonló helyzetben lévő anyukákkal vagy apukákkal. Együtt könnyebb átvészelni a nehezebb időszakokat, közös programokkal könnyebben telik az idő.

Ha nehezen találunk új barátokat, hívjuk az Internetet segítségül. Használjunk közösségi oldalakat, keressünk olyan csoportot, aminek tagjai hasonló cipőben járnak. Ha véletlenül nem találunk, készítsünk egyet mi magunk. Meglepően gyorsan csatlakozhatnak hozzánk kevésbé bátor anyukák, apukák.

A közösség fontossága

Egyedülálló szülőként leginkább az elszigetelődés veszélye fenyeget, ami magával hozhat számos lelki és testi problémát. A közösségek képesek a valahova tartozás érzését nyújtani, amire mindenkinek szüksége van. Ha kicsit megerősödtünk, próbáljunk nem csak az egyedülálló szülőkre koncentrálni, így még színesebb lehet az életünk. Eljárni templomba, játszóházba, érdekes klubba segíthet túllépni zavarunkon és felvállalni a világ előtt, hogy egyedülálló szülők vagyunk. A szociálisan érzékeny emberekből jó barátaink is válhatnak.