Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor

Orbán Viktor hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a vasárnap Budapesten tartott évértékelő beszédében. Nagyszülői gyed, kibővített csok, autóvásárlási program, kedvezményes hitel és teljes bölcsődei ellátás is szerepel az ismertetett intézkedések között.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
gyed
2019. február 11. Családháló, MTI,

A felmérések szerint a magyarok 80 százaléka támogatja a kormány családpolitikáját – mondta Orbán Viktor miniszterelnök 21. évértékelő beszédében, hozzátéve, hogy “ez a magyarok válasza és nem a bevándorlás”.

Egész Európában egyre kevesebb gyermek születik, s míg a nyugat erre a bevándorlás támogatásával reagál, addig a  magyar kormány 7 pontos Családvédelmi akciótervet hozott létre, amelyet az alábbiakban olvashatunk.

1. Minden 40 év alatti nő az első házasságakor 10 millió forint kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyermek is születik, a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.

2. Bővítik a csok kedvezményes hitelét. Jelenleg a kétgyermekes családok 10, a három és több gyermeket családok 15 millió forint kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására. A jövőben a két- és többgyermekes családok a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.

3. Változik a nagycsaládosok jelzáloghitelének összege. Eddig a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállaltak át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből, azonban most már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át.

4. Azok a nők, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.

5. Elindul a nagycsaládosok autóvásárlási programja. Legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány: a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak erre a célra.

6. Megvalósul a teljes bölcsődei ellátás. Három év alatt 21 ezer új bölcsődei férőhelyet létesítenek. Az év végéig ebből megépítenek 10 ezret, 2020-ban és 2021-ben pedig további 5, illetve 6 ezret. Ez azt jelenti, hogy 2022-re minden szülő, ha akarja, bölcsődébe viheti a gyermekét.

7. Végezetül bevezetik a nagyszülői gyedet, így ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

Orbán Viktor bejelentette továbbá a középiskolai nyelvoktatás korszerűsítését, közölve: minden középiskolás a 9. és a 11. tanév nyarán kéthetes külföldi nyelvtanfolyamon vehet részt a kormány költségén. Arról is szólt, hogy 700 milliárd forintot fordítanak egészségügyi fejlesztésekre, ideértve a budapesti centrumkórházak megépítését is.

Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd