Hillary Clinton elszólta magát abortusz-ügyben?

A volt first lady-t - aki most elnökjelölt-aspiráns - heves kritikák érték mindkét oldalról egy wisconsin-i demokrata kampányeseményen elhangzott beszéde miatt. Mrs. Clintont az NBC riportere kérdezte az abortuszt érintő korlátozásokról és a magzat jogairól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Amerikai Egyesült Államok
2016. április 22. Paulik András

A volt first lady-t – aki most elnökjelölt-aspiráns – heves kritikák érték mindkét oldalról egy wisconsin-i demokrata kampányeseményen elhangzott beszéde miatt. Mrs. Clintont az NBC riportere kérdezte az abortuszt érintő korlátozásokról és a magzat jogairól.


„A meg nem született embernek nincsenek alkotmányos jogai” – válaszolta Hillary. „ Persze ez nem azt jelenti, hogy nem segítünk a lehető legtöbb anyának, aki meg szeretné szülni a gyermekét, hogy a gyermek egészséges legyen és megfelelő orvosi ellátásban részesüljön” – tette hozzá.

Azzal, hogy „ember” –nek nevezte a magzatot, mind az életvédők, mind az abortuszpártiak haragját sikerült kivívnia. Mrs. Clinton önellentmondása nem is jöhetett volna rosszabbkor. Az abortusz ugyanis egy rendkívül érzékeny téma a kampány során, főleg Donald Trump megjegyzése miatt, miszerint a terhességüket megszakíttató nőket is meg kellene büntetni. A republikánus jelölt később visszakozott, kijelentve, hogy csak a műtétet végző orvosokat büntetné. Majd nem sokkal ezután már azon az állásponton volt, hogy a jelenlegi szabályozást nem kell megváltoztatni.

A demokrata Hillary Clinton már régóta támogatja az abortuszt. Ezzel a megjegyzésével azonban maga ellen fordította saját táborát, akik szerint a jelöltnek sikerült még jobban megbélyegeznie a műtétet választó nőket.

Ezzel egyidejűleg az életvédők is felhívták a figyelmet a kijelentés ellentmondásosságára és álszentséggel vádolták meg Hillary Clintont.

„Érdekes, hogy magában Hillary is elismeri a magzat emberi mivoltát, mégis megtagadná az őt megillető védelmet” – mondta az életvédő Personhood Alliance szervezet szóvivője. Egyszerre nem lehet mindkettő igaz. Ha a magzatot embernek tekintjük, akkor járnak neki az alkotmányos jogok.

Mrs. Clinton szóhasználatát sokan tekintik jó jelnek az életvédő mozgalom számára. Hiszen a volt first lady eddig mindig kínosan ügyelt rá, hogy a magzat szót használja beszédeiben, most először csúszott ki a száján az “ember” kifejezés a meg nem született gyermekre vonatkozóan.

A Clinton-kampánystáb nem kommentálta az esetet…

(The New York Times)