„Hívjuk meg szívünkbe újra a szeretetet” – lelki útravaló a nyári szünetre

Napjaink változó, hanyatlónak tűnő történelmi korában nagy ravaszságra van szükség az újszövetségi alapszabályok, a szeretet, a megbocsátás és az irgalom gyakorlásához.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. június 17. Paulik András

Napjaink változó, hanyatlónak tűnő történelmi korában nagy ravaszságra van szükség az újszövetségi alapszabályok, a szeretet, a megbocsátás és az irgalom gyakorlásához. Isten országa mindezek ellenére parányi hitünk által folyamatosan növekszik – hívta fel a figyelmet a Rádió Orienten Gájer László atya, a Szent István Bazilika káplánja. Kiemelte, az igazi istentisztelet az árva, a szegény és a kitaszított meglátása.


A nyár kezdete elcsendesedésre és elmélkedésre hív: átgondoljuk életünket és keressük a körülöttünk lévő, támogatásra szoruló lelki, fizikai és erkölcsi szegényeket – a Rádió Orienten Gájer László atya praktikus tanácsok helyett lelki impulzusokkal indította útjára az új évszakot. Jézus hegyi beszéde Lukács evangéliumában az Újszövetség lényegét adja meg, a szeretet törvényét helyezi minden fölé.

„A szeretet a meghatározó üzenet: szeressük ellenségeinket, adjunk kölcsönt viszonzás nélkül, bocsássunk meg, fogadjuk be az arra méltatlant, legyünk irgalmasak” – a Szent István Bazilika káplánja elmondta, a nyár kezdetén különösen fontosak ezek a szempontok: újra meg kell hívnunk életünkbe az irgalmat és a megbocsátást.

Az alapszabályok gyakorlásával ráébredünk arra, hogy a megbocsátó ember az igazán erős, hiszen haragot tartani sokkal könnyebb. Ez az evangélium paradoxona – mutatott rá Gájer atya. A hegyi beszéd lényege a megelőlegezett bizalom és egymás szeretete. Hozzátette, a szeretet felismerése, valamint a megbocsátás kemény feladat, amely komoly lelki munkát igényel.