Hoffmann: Megvalósult a pedagógusbérek értékállósága

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. augusztus 22. bencze.aron

A pedagógusok szeptemberi béremelésével biztosítják azok értékállóságát is, hiszen a fizetéseket a minimálbérhez kötik – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Hoffman Rózsa köznevelésért felelős államtitkár. Ha a minimálbér emelkedik, akkor automatikusan emelkednek a pedagógusbérek is.


Nem lesznek tömeges elbocsátások a közoktatásban, csak ott küldenek el pedagógusokat, ahol a munkáltató kevesebb osztályt tud indítani, mint korábban – reagált a szakszervezetek aggodalmaira Hoffmann Rózsa az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára az InfoRádió Aréna című műsorában. A 150 ezres tanári kar szeptemberi 60 százalékos béremelése idén nagyjából 50 milliárd forintot, jövőre 150-180 milliárd forintot tesz ki – mondta az államtitkár.

Hozzátette: a mostani béremelés óriási értéke, hogy biztosított az értékállósága, azáltal, hogy a törvényben százalékokat határoztunk meg, a minimálbérhez viszonyítva. Ha a minimálbér emelkedik, akkor automatikusan emelkednek a pedagógusbérek is.

A 2011-es törvényben foglalt béremelés fennmaradó részét négy lépcsőben, 10-10 százalékos szeptemberi béremelésekben kapják meg az érintettek – ismételte meg Hoffmann Rózsa.

A túlmunka szabályozásának változásáról azt mondta, a 32 órás kötött munkaidő célja, hogy a pedagógusok minél több időt foglalkozzanak a diákokkal.

A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette, tudatosan, gyorsan és radikálisan szeretnének szakítani azzal a gyakorlattal, ahol a pedagógiai munkát csak a megtartott órák számában mérik. Akinek eddig heti négy túlórája volt, az a mostani rendszerben többet fog keresni – mondta Hoffmann Rózsa.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy szeptember 2-án minden diák névreszóló csomagban kapja meg a tankönyveit. Hoffman Rózsa az Inforádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a könyvtárellátó minden iskolába eljuttatja a tankönyveket, így az iskolakezdésre egyetlen diák sem marad tankönyv nélkül. A politikus az új tankönyvellátási rendszerről azt mondta: az egységesítés és a szűkülő választék a minőség javulását és az árak csökkenését okozza, ugyanakkor mérsékli az iskolák adminisztrációs, valamint szervezési terheit is.