Hogy legyünk jó keresztszülők?

Amikor egy gyermeket megkeresztelnek, a szülők két felnőttet választanak ki, akik segítői lesznek a gyermeknek. De vajon mi a feladata a keresztszülőknek?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. január 03. Gyarmati Orsolya

Amikor egy gyermeket megkeresztelnek, a szülők két felnőttet választanak ki, akik segítői lesznek a gyermeknek. De vajon mi a feladata a keresztszülőknek?


Íme néhány tipp, ami segíthet jó és hiteles keresztszülővé válni.

Imádkozzatok a keresztgyereketekért!

Foglaljátok mindennapi imáitokba keresztgyermeketeket is, és kérjétek Isten útmutatását, hogyan lehettek a gyermek számára valódi támaszok.

Ne legyetek számára idegenek!

Ha csupán a keresztelőn vagytok jelen, utána pedig nem igazán fordítotok figyelmet keresztgyereketekre, kihagyjátok a lehetőséget, hogy hatással legyetek rá. Tartsátok vele – és a családdal – a kapcsolatot. Legyetek részesei a gyerek életének, növekedésének. Hallgassátok meg, ha mondanivalója van és segítsétek, ha arra van szüksége.

Mutassatok példát!

Éljetek úgy, hogy keresztgyereketek lássa: nem számít, mi történik az életetekben, és milyen nehézségekkel szembesültök, mindig bíztok abban, hogy minden a lehető legjobban és Isten tervei szerint történik.

A kis dolgok igenis számítanak!

A keresztszülők nem csupán azért vannak, hogy ajándékokat vegyenek keresztgyereküknek. Különben is: sok keresztszülő nem is engedheti meg magának az állandó tárgyi „juttatásokat”. Ám a kis dolgok ennél sokkal fontosabbak: egy jókor küldött képeslap, egy szép idézet, egy közös séta, játék vagy egy telefonhívás rengeteget számít.

Tudassátok a keresztgyerekekkel, hogy örültök, hogy ti lehettek a keresztszülei!

Mutassátok ki, hogy nem csupán kötelességtudatból, vagy külső elvárások miatt vagytok jelen keresztgyereketek életében! Tudassátok vele, hogy valóban törődtök vele és fontos számotokra, sőt, hogy kitüntetés az ő keresztszüleinek lenni.

Forrás: Catholic Link (via)