“Hogyan állhatunk a fogyatékos emberek mellé, ha születésük előtt próbálunk megszabadulni tőlük?”

Egy egészséges magzatot 12 hetes korától védenek az abortusztól a magyar törvények. Egy olyan magzat viszont, akit Down-szindróma 50 százalékos gyanújával diagnosztizáltak, szabadon abortálható a 12-20. hétig, sőt, egyes esetekben akár a 24. hétig is. Ez ellen a gyakorlat ellen lép fel most petíciójával a CitizenGO.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2019. április 03. Családháló, CitizenGO

“Egy emberséges társadalomban nem szabad elvenni azon emberek életét, akik valamiben különböznek a többségtől, pl. valamilyen fogyatékossággal élnek. Ehelyett szeretettel és törődéssel kell őket (és családjaikat) körülvennünk egyéni és társadalmi szinten egyaránt. Alapvetőnek és természetesnek tűnhet ez a megállapítás, de sajnos a gyakorlat ma mást mutat: világszerte bevett szokás lett a fogyatékos (pl.. Down-szindrómás) emberek méhen belüli szisztematikus kiiktatása” – áll a CitizenGO petíciójában.

A szervezet felhívja rá a figyelmet, hogy a Down-szindrómával kiszűrt magzatok 80-90 százalékát abortálják Európa-szerte. Mint írják, szerintük a gyakorlat emlékeztet arra, ahogy a hitleri Németországban széleskörben alkalmazták az eugenikát = fajegészségtant, ami a magasabb rendű embertípus kitenyészthetőségének az elmélete. Pont ez ellen erősítették meg nemzetközi szinten az élethez való jogot a II. világháború utáni időszakban.

A CitizenGO arra is rámutat, hogy ma Magyarországon a fogyatékos embereket idősebb koruktól védi csak a törvény, mint az ép fejlődésű embereket. “Egy egészséges magzatot 12 hetes korától védnek az abortusztól a magyar törvények. Egy olyan magzat viszont, akit a fogyatékosság 50 százalékos gyanújával diagnosztizáltak, szabadon abortálható a 12-20. hétig, sőt, egyes esetekben akár a 24. hétig is.”

Véleményük szerint a prenatális vizsgálatok, melyek következménye leggyakrabban a fogyatékos emberek születésének megakadályozása, felerősítik a társadalomban a fogyatékos emberekkel szembeni negatív előítéleteket és elnyomó tendenciákat. Felhívásukban felidézik Ferenc pápa gondolatait a fogyatékos gyermekek abortálásáról: „Fájdalommal mondom. A múlt században az egész világ szörnyülködött azon, amit a nácik műveltek, hogy ‘gondoskodjanak’ a faj tisztaságáról. Ma ugyanazt tesszük, csak fehér kesztyűben!”

A szervezet ezért aggodalmát és tiltakozását fejezi ki a fogyatékossággal élő embereket sújtó diszkrimináció és eugenikus gyakorlatok kapcsán, s a petícióhoz csatlakozókkal együtt arra kérik a Kormány tagjait és a parlamenti képviselőket, alkossanak jogszabályt a fogyatékossággal élő emberek fogantatástól kezdődő esélyegyenlőségéről, illetve diszkriminálásuk, és minden eugenikus gyakorlat tilalmáról.

Aki csatlakozni szeretne a Down-szindrómás és fogyatékos emberek védelméhez, itt teheti meg.