Hogyan befolyásolja a házasságod a gyereked jövőbeni kapcsolatait?

Azt mondják, minden ember első párkapcsolata a szülei viszonya: a viselkedésünk, a kimondott és ki nem mondott dolgok, a reakcióink különböző helyzetekben mind-mind mintául szolgálnak gyermekeink számára, így nagyon nem mindegy, mit látnak, mit hallanak otthon. Íme néhány negatív példa, amit érdemes elhagyni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. február 23. Gyarmati Orsolya

Azt mondják, minden ember első párkapcsolata a szülei viszonya: a viselkedésünk, a kimondott és ki nem mondott dolgok, a reakcióink különböző helyzetekben mind-mind mintául szolgálnak gyermekeink számára, így nagyon nem mindegy, mit látnak, mit hallanak otthon. Íme néhány negatív példa, amit érdemes elhagyni.


A problémák elrejtése
A gyerekek pontosan tudják, érzik, mikor van feszültség a szüleik között, akár beszélnek róla, akár nem. Ha ezek a problémák nincsenek kibeszélve, a gyerek nem tud mást tenni, csupán annyit, hogy tehetetlenül és sok-sok kérdőjellel a fejében szemléli az ilyen helyzeteket, amiket – megoldás, pozitív követhető példa híján – felnőttként saját bőrén tapasztalhat majd meg.

Kiabálás, veszekedés

Nem ritka, hogy férj és feleség a gyerekek jelenlétében veszekednek, netán dobálnak dolgokat, esetleg bántják egymást. A problémák elrejtésének másik véglete éppen ez, aminek következtében a gyerekek vagy lemásolják a látottakat, vagy passzívvá, befelé fordulóvá válnak és soha nem fogják kifejezni véleményüket.

A házastárs háttérbe helyezése

Sok szülő, elsősorban a nők hajlamosak arra, hogy anyaként elfelejtkeznek párjukról. Természetesen a gyerekek nagyon fontosak, és sokat kell velük foglalkozni, de a házasság, a kapcsolat ápolása a házastárssal még nagyobb hangsúlyt kell, hogy kapjon. Ha egy férj és feleség kapcsolatát a szeretet és a figyelem jellemzi, abból a gyerekek is töltekeznek, és nem érzik majd azt, hogy el lennének hanyagolva, csak mert a szüleik egymásra is szánnak elegendő időt.

A pénztéma tabu

Ha a gyerekek soha nem hallanak arról, hogy honnan van pénz a megélhetésre, hogy időnként gondok adódnak, vagy éppen fontos beosztani, spórolni, okosan gazdálkodni, nem fogják tudni sem értékelni, sem megtanulni, hogyan  kell a pénzzel bánni.

Nem tisztelni a másikat  

A szülő a gyerek első és legfontosabb tanítója. És ők elsősorban nem a szavakból, hanem a látottakból tanulnak. Tehát, ha azt látják, hogy szüleik nem tisztelik és becsülik egymást, abból azt fogják leszűrni, hogy az emberek így bánnak egymással. Márpedig ez egyenesen vezethet ahhoz, hogy felnőttkorukban éppen olyan párt választanak, akivel ugyanezt a mintát megvalósíthatják.

A felelősség egyenlőtlen megosztása

Egy párkapcsolat arról szól, hogy odafigyelek a másik igényeire is és úgy viselkedek, hogy az nekem is, a másiknak is jó legyen. Csakhogy, ha ez nem így van, a gyerekek is ezt a példát fogják követni.

Túl sok, vagy túl kevés érzelem kimutatása

Sok gyerek mesél arról, hogy sosem látta a szüleit gyengédnek lenni egymáshoz. Mások viszont nagyon könnyen és gyakran kimutatják szeretetüket párjuk iránt: csókolóznak, ölelkeznek. A gyerekek számára fontos, hogy tudják, mit illik és mi az, amit már nem szokás mások előtt megtenni. A lényeg az arany középút.