Hogyan írjunk szülési tervet?

Egy szülési terv megírása segít abban, hogy magabiztosabban készülj a nagy napra, amikor világra hozod gyermekedet. Íme néhány tanács, amelyek mentén elkészítheted a “forgatókönyvet”.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
császármetszés
2014. május 01. Gyarmati Orsolya

Egy szülési terv megírása segít abban, hogy magabiztosabban készülj a nagy napra, amikor világra hozod gyermekedet. Íme néhány tanács, amelyek mentén elkészítheted a “forgatókönyvet”.


Egyre több nő dönt úgy, hogy előre leírja, mi az, amit szülés közben szeretne, és mi az, amit nem. A szülési terv segítséget nyújthat az orvosoknak és a szülésznőknek is.

Szülésindítás

Azoknál a nőknél, akik a 40. hétig nem hozzák világra gyermekükek, gyakran alkalmaznak szülésindítást. A legtöbb orvos úgy vélekedik, hogy a 40. hét után napról napra kockázatosabb a babának “bent” maradnia. Érdemes utánanézni, hogy ha te is túlhordanád a babát, abban a kórházban, ahol szülni fogsz, milyen szülésindítási módszereket alkalmaznak, miből lehet választani, melyik az, ami a legközelebb áll hozzád: az oxitocin, vagy esetleg természetesebb módszerek, mint pl. a masszázs, a gyógynövények, stb.

A vajúdás kezdeti szakasza

Sok kórházban rutinszerűen bekötik az infúziót a vajúdó kismamáknak, hogy megakadályozzák a dehidrációt. Vannak, akiknek ezzel nincs semmmi gondjuk, de sok nő inkább halogatná az infúziót addig, amíg a szülés előrehaladott szakaszba nem ér, hiszen addig jobban tudnak sétálni, mozogni, és akkor ihatnak, amikor akarnak. Fontos előre megbeszélni az orvossal, hogy a kórházi protokoll mennyire kívánja meg a folyamatos babamonitorozást. Sok intézményben csupán óránként egyszer néznek rá a magzat szívhangjára, máshol viszont az első perctől az utolsóig rákötik a mama hasára az érzékelőket, ami igencsak korlátozza az anyát a mozgásban. Érdemes előre megbeszélni az orvossal a fájdalomcsillapítás lehetőségeit is.

A vajúdás aktív szakasza és a szülés

Amikor az összehúzódások már sűrűn és rendszeresen jönnek, többféle testhelyzet is szóba jöhet: van, aki állni szeret, mások labdán ülve, vízben, előrehajolva, térdelve vajúdnak inkább. Bárhogy is érzed, mindenképp tudasd az orvossal és a szülésznővel, neked hogy a legjobb. Azt is beszéljétek meg jóelőre, hogy a gátmetszést rutinszerűen alkalmazzák-e az adott intézményben, vagy van lehetőség gátvédelemre. Kérdezz rá, hogy szülés után azonnal rád teszik-e a babát, vagy először elviszik lemosdatni, felöltöztetni. Hatalmas különbségek lehetnek a kórházak szülési protokolljaiban, de ugyanazon intézményen belül is lehetnek eltérések attól függően, hogy melyik orvos milyen irányt képvisel.

Császármetszés

Ha valamiért császármetszésre kerülne sor, jóelőre tudd meg, milyen érzéstelenítést használnak az egyes kórházak: spinálist vagy epudurálist? Mindenképpen kérdezd meg, tájékoztat-e az orvos a műtét során arról, mikor mi történik és a baba kiemelése után van-e lehetőség arra, hogy azonnal rád tegyék a kicsit, illetve hogy a párod elvághassa a köldökzsinórt?

Szülés után

Mindenképpen tájékozódj előre arról, engedik-e az adott kórházban, hogy kizárólag anyatejjel etesd a babádat. Sok helyen ma is “dívik” még a cukros víz, a tápaszer adása, ami sok kismamának ellenkezik az elveivel. Éppen ezért érdemes tisztázni, melyik intézményben mi a bevett szokás a szoptatást, a baba táplálását illetően! Tudd meg azt is, hogy éjszakára elviszik-e a babákat az anyukáktól, vagy közös alvásra is van lehetőség? Ha szeretnél egyedül lenni a babáddal, kérdezd meg, van-e a kórháznak egyágyas szobája, és milyen költségekkel jár egy ilyen helyiségben tartózkodni a szülés utáni napokban?

Miután minden egyes lépést, lehetőséget viéggondoltál, írd le, melyik témakörben mit preferálsz és mi az, amit egészen biztosan nem szeretnél. Ezután beszélj az orvosoddal és a szülésznőddel mindarról, ami a szülési tervedben szerepel. Minden egyes kórházban más és más szempontok, irányelvek, protokoll van érvényben, ezért fontos, hogy időben tájékozódj minden lehetőségről, hogy a szülés számodra a lehető legszemélyesebb és legharmonikusabb legyen.