Hogyan lehet lefotózni a hétköznapi szexizmust?

Egy fiatal kaliforniai művész ártatlannak tűnő fotóin olyan bántó beszólások jelennek meg, melyekkel simán szembesülhetnek a nők nap mint nap, akár anélkül, hogy tudatosulna bennük, hogy mennyire igazságtalan például azt hallgatni, hogy "Miért vagy ideges? Meg fog jönni?" vagy "Miért vágattad le a hajad? A fiúk a hosszút szeretik!".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
beszólás
2016. augusztus 31. Gyarmati Orsolya

Egy fiatal kaliforniai művész ártatlannak tűnő fotóin olyan bántó beszólások jelennek meg, melyekkel simán szembesülhetnek a nők nap mint nap, akár anélkül, hogy tudatosulna bennük, hogy mennyire igazságtalan például azt hallgatni, hogy “Miért vagy ideges? Meg fog jönni?” vagy “Miért vágattad le a hajad? A fiúk a hosszút szeretik!”.


Rora Blue érdekes projektekbe vág bele: először “Unsent” című munkájával hívta fel magára a figyelmet, melyről később még ejtünk szót, most pedig “Handle With Care” (kb. Kezeld óvatosan) című képeivel dolgozza fel a hétköznapi szexizmus témáját.

Menjél főzni inkább!

A hat fotót tehát az a fajta hétköznapi a szexizmus ihlette, melyet nemcsak a 19 éves művésznő, de nőtársai világszerte egyaránt rendszeresen átélnek. Blue a fotókkal azt a nyomást szerette volna visszaadni, ami a nőkre nehezedik bizonyos helyzetekben: és bár a képek Kaliforniában készültek, abszolút értelmezhetőek Magyarországon is – sőt.

A “nőnek a konyhában a helye” topic már 2013-ban eléggé elhíresült, de 2015 végén Kovács Ákos dalcsináló adott újabb lendületet a női princípium kifejezésnek, illetve a vitának, hogy lehet-e más életcélja egy asszonynak a férje és gyerekei kiszolgálásán kívül? Kovács szerint nem, de nem csak ő gondolja így. Ha valaki nő létére mégis vezetői pozícióval próbálkozik, akkor ha rossz napja van, nagyjából azonnal megkapja, hogy nyilván a menzesz miatt ideges. Ugyanazt a fizetést viszont, mint azonos végzettségű, tapasztalatú és szaktudású, azonos pozícióban dolgozó férfitársai, sajnos nem kapja meg.

Ki miatt öltöztél ki ennyire?

A “Mi is volt rajtad?” című fotó pedig az áldozathibáztatás témáját veszi elő, és benne van ebben az egy mondatban az összes előítélet, amivel a szexuális bántalmazás áldozatainak szembe kell nézniük. És itt most nem is feltétlenül csak a legsúlyosabb bűncselekményekről van szó, hanem azokról a megalázó helyzetekről, amikbe bármikor belefut az ember lánya: fényes nappal, az utcán sétálva, a buszon ülve, vagy akár még a nőgyógyásznál is.

Miért vágattad le a hajad? A fiúk jobban szeretik a hosszú hajat!

A projekt kivitelezése egyébként nyomokban emlékeztet a magyar Hitka Viktória stílusára: míg Blue modelljei bőrükön vagy ruháikon viselik üzeneteit, Hitka tányérokra pingálja a hasonlóan fajsúlyos mondatait.