Hogyan logisztikázzunk nagycsaládosként? Útmutató sok gyerekhez

A működőképes hétköznapokhoz minimum tele kell pakolni a lakás minden pontját időbeosztás táblázatokkal, a post it használata pedig szinte kötelező – gondoltam, mielőtt két interjúalanyommal beszélgettem. Ehhez képest egyik családnak sincs szüksége semmi ilyesmire.

nagycsaládos
2019. június 24. csalad.hu

A pár hónap múlva már 5 gyermekes Kati és a 6 gyermekes Kata is azt vallja, hogy könnyebb az élet sok gyerekkel. Kétgyermekes anyukaként ezen ugyancsak elcsodálkoztam, de a beszélgetés során fény derült a titok nyitjára…

– A legnagyobb a 20 éves lányom, őt követi a 18 éves fiam, egy 16 és egy 13 éves lány, majd jön egy nagyobb ugrás, és következik egy 5 éves fiú és egy 3 éves lány – sorolja a 6 gyermekes Kata. – Jó ez a felosztás, hiszen a nagyok 10 éves koruktól már aktívan tudnak segíteni a kisebbek körül vagy a házimunkában is. De ehhez az is kell, hogy egészen kicsi koruktól bevonom őket a hétköznapi feladatokba, akár ablakot is pucolhatnak, igaz, nem vegyszerrel, csak sima ronggyal. Nem azért hagyom őket takarítani, hogy helyettem elvégezzék a házimunkát, hanem azért, mert úgy gondolom, jó, ha megtanulják, hiszen hamar önállóvá válnak. A tanároktól, óvónőktől is ezt a visszajelzést kapom. Nem tudom, mi hat mire? Azért önállóbbak, mert nagy családban nőnek fel, vagy azért lehet eleve nagy családunk, mert ilyen típusú anya vagyok, hogy hagyom őket önállósodni, ezért nem nyűg, hogy sokan vannak. Biztosan nagy türelem kell a sok gyermekhez, ugyanakkor én ezt a mintát hozom a családomból: az egyik nagymamámék 10-en voltak testvérek, a másik mamámék 11-en. Egyiküknek 4, a másiknak csak 2 gyermeke születhetett egészségügyi okok miatt, de ő is többet szeretett volna, ezért számomra a nagy család a természetes.

Kati jelenleg az 5. gyermekét várja. A férjével ebben is a kezdetektől megvolt az összhang, hiszen Dávid is nagy családból származik: 5 testvére van. Így Katáékhoz hasonlóan náluk is szerepet játszott a családi minta a gyermekvállalásban.

– Világ életemben 6 gyermeket szerettem volna, számomra ez a természetes! Szerencsésnek tartom magam, mert nagyon nyugodtak a gyerekeink, így a kis korkülönbségek ellenére sem érzem nehéznek. Körülbelül fél éve tapasztalom azt, hogy minden könnyebb lett. Azelőtt jobban lefáradtam én is a 3 lány és a kisfiam mellett, ezért alvásidőben simán aludtam én is velük, hogy kibírjam estig. Aztán lett otthonról végezhető munkám, és már nem tudtam ezt megtenni, de már sokkal egyszerűbb velük, hiszen a legnagyobb lányom, Anna lassan 8 éves. 3 éves lesz a legkisebb gyermekem, Bence is, mire a kistesó megérkezik, úgyhogy elég bizakodó vagyok.

Csak nyugodtan!

Kata és Kati ugyan különböző korosztályú gyerekeket nevelnek, mégis számos ponton megegyezik, ahogy a nagycsaládos életet menedzselik. Az egyik ilyen terület: a nevelési elveik.

– Nem azt mondom, hogy minden nagycsaládosnál ilyen rózsás a helyzet, de a mi személyiségünk, valamint a gyerekek személyisége miatt nekünk nincs problémánk – vallja Kata. – A lazaság az egyik legfontosabb dolog, ami valamilyen szinten tanulható is. Nem esem kétségbe, ha megcsúszik a napirend egy-egy alkalommal, mert attól a gyerek is feszült lesz.

– Fontos, hogy a szülők nyugodtak, türelmesek legyenek, hiszen a feszültség átragad a gyerekre is – osztja Kata nézeteit Kati is. – Emellett szükség van a szabályokra, amiket ugyan próbálnak időről-időre áthágni a kicsik, de mégiscsak mi, szülők irányítjuk őket.

A cikk itt folytatódik.