Hogyan neveljünk magabiztos gyereket?

Egyszer egy nagy családi ebéd alatt az egyik nagynéném elgondolkodva nézte a lányát, majd halkan és szomorúan odasúgta nekem: „Bárcsak magabiztosabb felnőtt lett volna belőle!”Elgondolkodtam: mi az, amitől magabiztosak leszünk? És hogyan nevelhetjük azzá gyerekeinket?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. október 26. Gyarmati Orsolya

Egyszer egy nagy családi ebéd alatt az egyik nagynéném elgondolkodva nézte a lányát, majd halkan és szomorúan odasúgta nekem: „Bárcsak magabiztosabb felnőtt lett volna belőle!”Elgondolkodtam: mi az, amitől magabiztosak leszünk? És hogyan nevelhetjük azzá gyerekeinket?


Ha egy gyerek magabiztos, az azt jelenti, hogy hisz saját képességeiben. A magabiztosság megalapozottságának hosszú időre van szüksége, és egyértelműen az önbizalom megtapasztalásában gyökerezik. De mit tehetünk szülőként, hogy mindez megszülessen, fejlődjön és biztos bázissá váljon gyermekünk személyiségében?

Íme, néhány ötlet:

Reflektáljunk a gyermek pozitív tulajdonságaira, képességeire!

Például: „Nagyon tetszik, ahogy megfestetted ezt a képet.” Vagy:” Elképesztő, milyen ügyesen kiraktad ezt a puzzle-t!” A kitartó és következetes reflektálás arra, amit a gyerek jól csinál kiválóan megalapozza a magabiztos személyiség fejlődését

Biztassuk a gyereket vég nélkül!

Ez nagyon egyszerűen hangzik, mégis: sok szülő számára komoly kihívást jelent. Nem mindent olyan könnyű ugyanis támogatni. Egy egyszerű példa: a gyerek világhírű dobos akar lenni, a szülők viszont rosszul vannak a folyamatos hangzavartól, ráadásul mérnöknek szánták a fiukat. Ezeknek a szülőknek egyvalamit kell szem előtt tartani: a gyerekkori fellángolások legtöbbje gyorsan elmúlik, ám azt soha nem fogja elfelejteni a gyerek, hogyan álltunk mi az adott dologhoz, és benne mindez milyen érzéseket keltett. Ha pedig mégsem lesz belőle mérnök, és véletlenül mégis világhírű dobossá válik, ahhoz csak annyit fűznénk hozzá, hogy: végül is az ő élete, nem?

Éreztessük a gyerekkel, hogy bízunk benne és hogy fontos a véleménye!

Vegyünk egy példát. Épp kifestetjük a ház homlokzatát. Megkérjük a tízéves gyerekünket, hogy ültessen néhány virágot / fesse ki a kerítést / készítsen szép dekorációt a veranda korlátjára… egyszóval vonjuk be a felújítási munkákba. Mondjuk el neki, hogy bármit tehet, amiről úgy érzi, hogy szebb lesz tőle a ház és annak környezete, és azt is tudatosítsuk benne, hogy ha elakadna, bármikor kérhet tőlünk segítséget.

Tanítsuk önállóságra!

A gyerekeknek meg kell tapasztalniuk, milyen képességeik vannak, és hogy milyen érzés, ha azokat önállóan használni is tudják. Sok gyerek torpan meg, amikor például sportban, zenetanulásban mások előtt kell megmutatnia, mire képes. Ám ha ilyenkor mellettük vagyunk és támogatjuk őket, még ha hatalmas küzdelem és izgulások árán is, de meg fogják tapasztalni, hogy akár ilyen helyzetekben is képesek helyt állni.

Forrás: Psychology Today (via)