Hogyan óvjuk értékeinket és saját magunkat az adventi időszakban?

Igyekeztünk a lehető legtöbb és leggyakrabban előforduló hibákra felhívni a figyelmet, segítséget nyújtani egy elveszett gyermek esetében és a zsebtolvajok ellen is gyűjtöttünk védekezési tippeket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adventi időszak
2015. december 16. Csontos Dóra

Igyekeztünk a lehető legtöbb és leggyakrabban előforduló hibákra felhívni a figyelmet, segítséget nyújtani egy elveszett gyermek esetében és a zsebtolvajok ellen is gyűjtöttünk védekezési tippeket.


Az év végi ünnepek közeledtével a rendőrség is kiemelt figyelmet fordít a különböző bevásárló- és üzletközpontok, valamint az alkalmi kirakodóvásárok helyszíneire. Az intézkedő rendőrök száma látványosan növekedett és folyamatosan figyelnek, hogy nyugodtan és gond nélkül teljenek a karácsony előtti vásárlások, időtöltések.

Az adventi időszakban történő eseményekről, helyszíni rendőrökről, hasznos információkról itt vagy itt juthat bővebb tájékozthatáshoz.

Hogyan védjük meg értékeinket?

Az olyan forgalmas és zsúfolt helyek, mint például az adventi vásárok vagy bevásárlóközpontok a zsebtolvajok számára kiváló helyszínné válnak ilyenkor, hiszen a nagy tömegben fel sem tűnik, ha valaki kihúz a zsebünkből valamit. A többség ráadásul nem is elővigyázatos ilyenkor, mert úgy van vele, hogy minek mélyre elásni a pénztárcát, ha a következő boltban úgyis megállunk vásárolni.

Íme néhány jótanács, amivel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket:

  • A pénztárcánkat ne tegyük farzsebbe vagy a kabát zsebébe, mert onnan játszi könnyedséggel kikapja egy profi zsebtolvaj.
  • A nők arra figyeljenek, hogy ne hagyják nyitva a táskájuk cipzárját, és lehetőség szerint azon belül is egy belső zsebben tartsák a pénzüket.
  • A táskánkat, pénztárcánkat sose tegyük az autónk tetejére, ne hagyjuk őrizetlenül, ha leülünk valahová, hanem mindig tartsuk kézben.
  • Ne hagyjunk semmit az autó csomagterében. Még egy kabátot se.
  • Érdemes továbbá arra is figyelni, hogy a bevásárlókocsiba se tegyük bele a táskánkat, mert a tolvajok könnyen kikaphatják és elfuthatnak vele.
  • Megértjük, hogy nem szeretettek nagy szatyrokkal boltról-boltra járni, de ha tehetitek csak a vásárlás végeztével pakoljatok a kocsi csomagtartójába, hiszen nem tudhatjuk, hogy ki leskelődik, és vár éppen arra, hogy valamiért feltörhesse az autónk zárát.
  • Logikusnak tűnhet, de sokszor előforduló hiba, hogy a bankkártya és a PIN kód egy helyre kerül. Próbáljuk meg megjegyezni azt a négy számot, de ha ez nem megy, legalább ne a kártya mellett tartsuk a számsort, mert így a zsebtolvaj feltűnés nélkül használhatja a bankkártyánkat.

Tanácsok az ünnepi készülődésre

Szerző: BRFK Bűnmegelőzési Portál, 2015. december 10.

Akkor is célszerű figyelnie. ha a lakásból intézi az ajándékvásárlást

Egyre többen vásárolnak online így elkerülve a tömeget. Azt viszont kevesen tudják, hogy mire érdemes odafigyelni internetes vásárlásnál és, hogy milyen jogaik vannak, ha visszaváltanának egy terméket. Ha otthonról vásárolnánk, ellenőrzzük le az adott oldal tanúsítványait, legyünk gyanakvóak, ha egy termék túl olcsó netán túl drága. Olvassuk el alaposan az adásvételi a szabályzatot! Sokan nem tudják, de a neten történő vásárlásnál is van elállási és visszaváltási kötelezettség. Erről bővebben az NFH (Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság) honlapján tájékozódhat. A visszaéléseket azzal is kivédhetjük, ha nem utalunk előre pénzt, hanem csak az átvételkor fizetünk.   

A házaló árusok

Csak nagy gondossággal, körültekintéssel vásároljon a házalóktól. Ezektől az emberektől nem kap számlát, így reklamációra sincs lehetősége. Nem lehet tudni, hogy a csábító áron kínált tűzifa, burgonya, alma, stb. honnan származik, milyen a minősége, valóban akkora a mennyisége, amennyit kifizet érte. Ha ilyen emberek keresnék fel otthonában, akkor semmiképp se engedje be őket, mert lehet, hogy csak “felmérik a terepet”, az értékek, ékszerek helyét és a későbbiekben visszatérnek. De nem mint árus, hanem mint betörő. Ha hivatalos indokkal akar valaki betérni a lakásunkba, mindig kérjünk tőle igazolványt!

Megismétlődhetnek a párizsi támadások Magyarországon?

Nagy visszhangot váltott ki, mikor kiderült, hogy hazánk nemzeti lobogója is ott van az Iszlám Állam által „támadni kívánt” országok között. Azonban több forrás szerint is Magyarország van a legkisebb veszélynek, illetve fenyegetésnek kitéve. „Magyarország jól döntött, amikor lezárta határait, ettől kezdve ugyanis a terrorfenyegetettség nálunk nem növekedett, miközben a Balkánon még azt is nehéz megjósolni, mi történik a következő fél órában” – emlékeztet Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Ma reggel című hírműsorban.

Elveszett a gyermekem, mit tegyek?

Próbáljunk meg ne pánikolni, nézzünk szét alaposan, szólongassuk, lehet csak leragadt egy, a közelünkben lévő bódénál. Ha nem találjuk, keressük fel a környéken járőröző rendőröket a gyermek megkeresésére, vagy mondassuk be hangosbemondóba a nevét.

Óvintézkedésként megtehetjük, hogy mielőtt elindulunk otthonról, kérjük meg, hogy ne engedje el a kezünket vagy a táskánkat, ne menjen el idegenekkel. Otthon beszéljünk meg egy jelszót, így ha bárki azzal csábítaná el, hogy odaviszi valamelyik szeretettéhez akkor a kisgyermek kérje az előre megbeszélt jelszót.  

Készíthetünk a gyermekünknek házilag infószalagot, amire ráírhatjuk a szülők nevét és elérhatőségét, a gyermek lakcímét.

Viccesnek, netán elvetemültnek is tűnhet, de Londonban egyre nagyobb teret hódít magának a gyermek póráz. Nemrég az egyik neves hazai plázában is láttam ilyet, és nem mondom, hogy tökéletes megoldás, de a gyermek legalább mindig a szülő közelében maradhatott, de mégis megvolt a saját szabadsága.


Ha bűncselekmény áldozatává vált hívja a 112-es számot, vagy keresse a területen illetékes rendőröket. Baj esetén elérhető a BRFK SMS-vonal hallássérülteknek: +36 (20) 9000-107-es számon.