Hogyan támogassunk jól egy családapát?

Mivel az apa nélküli családok száma egyre csak növekszik az utóbbi harminc évben, egyre több férfi vág bele a gyereknevelésbe megfelelő apakép nélkül. Ha már tapasztalt szülők vagyunk, rengeteget tudunk segíteni az ilyen helyzetben lévő családokon a fiatal férfiak mentorálásával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2016. október 11. Paulik András

Wayne Parker egy amerikai tanácsadó, aki már rengeteg férfinak segített elérni az álmaikat férjként és apaként. A legtöbb ember, akivel dolgozott, őszintén vágyott rá, hogy jó apa legyen, de egyszerűen hiányzott belőlük a motiváció, vagy a szükséges tapasztalat, hogy elérjék ezt.  A férfiak elkísérése a sikeres apasághoz vezető úton egy nagyon különleges lehetőség, de egyben egy olyan megközelítést is kíván, ami figyelemmel van az egész családra.


A ’mentorálás’ szó különlegesen kifejező. Magában foglal egy tapasztalt és hozzáértő embert, aki segíti és vezeti kevésbé tapasztalt társát. Az Odüsszeiában Mentor a fiatal Telemakhosz tanácsadója volt.

Koncentráljunk a bizalom kiépítésére

Ha valaki segítségért fordul hozzánk, éreznie kell, hogy megbízhat bennünk . A bizalom pedig a személyiségünk és képességeink együttesére épül. Fontos, hogy ne csak értsünk a tanácsadáshoz, hanem aszerint is éljünk, ha meg akarjuk szerezni a mentorált bizalmát. Ezt úgy kell elképzelni, akár egy érzelmi bankszámlát, amin a tetteinkkel növeljük az összeget. Ahogy a hitelképességünk nő, úgy van módunk egyre nagyobb befolyásra szert tenni a másik embernél.

Figyeljünk a másikra, mielőtt tanácsot adunk

Mindenki sokkal szívesebben fogadja a tanácsadást, ha úgy érzi, sikerült teljesen megértetnie a szituációt a másik féllel. Ha valakire aktívan figyelünk, nem csak a személyes hátterét fogjuk meglátni, hanem mintegy elismerjük a problémákat és kihívásokat, amikkel birkózik. Ha igazán meg akarjuk ismerni őt, ne csak a szavakra figyeljünk, hanem a hangnemre, a testbeszédre és a beszéd közben előtörő érzelmekre is. Csak ez után próbálhatunk meg reflektálni arra, amit a másik ember ténylegesen el akart mondani.

Meséljünk a saját tapasztalatainkról

A figyelmes hallgatás után következő lépés legyen az, hogy magunkról mesélünk történeteket, és elmondjuk, hogyan tanultunk a saját hibáinkból. A szakértő itt felhoz példának egy esetet, mikor egy apuka a makacs, kezelhetetlen gyerekével bajlódott. Parker elmesélte neki az egyik reggelét, mikor az ő saját gyereke kiszaladt a kertbe, felmászott egy fára és közölte, hogy egész nap ott marad. Jót nevettek a történeten, és az apuka máris el tudott indulni egy úton, miután megtalálta a kapcsolódási pontot a saját életében.

Vegyük fel az edző szerepét

Mindenki, akinek fiatalkorában volt egy jó edzője, emlékszik, hogyan figyelt rá az illető, hogyan segítette őt továbbfejlődni. Akár a tudásról, munkamorálról, hozzáállásról volt szó. Bármire is legyen az embernek szüksége, egy jó edző segít közelebb jutni az ideáljainkhoz. A mentorok ilyen edzőként tudják segíteni a fiatalabb apákat azáltal, hogy perspektívát adnak, magukra vállalják a független harmadik fél szerepét vagy akár specifikusabb problémákra adnak személyre szabott tanácsot.

Beleképzelés helyett inkább koncentráljunk az elvekre

A szerző nem egyszer kapta azon magát, hogy ilyen mondatokat használ: „ha a helyedben lennék…” . Az igazság, hogy a mi helyzetünk és a mentoráltunk helyzete sohasem teljesen ugyanolyan. Más házastárs, más gyerekek, más személyiség. Mindazonáltal a sikeres nevelés alapelvei nem változnak. Ezért inkább igyekezzünk minden problémát visszavezetni egy nevelési elvre, ezáltal megmutatva az apának a megfelelő nézőpontot.

Mivel az apa nélküli családok száma egyre csak növekszik az utóbbi harminc évben, egyre több férfi vág bele a gyereknevelésbe megfelelő apakép nélkül. Ha már tapasztalt szülők vagyunk, rengeteget tudunk segíteni az ilyen helyzetben lévő családokon a fiatal férfiak mentorálásával. Ez egy olyasfajta segítség, amire égető szükség lenne nagyon sok családban.

(via)