Családháló

Kezdőoldal Háttér Hogyan támogassunk jól egy családapát?

Hogyan támogassunk jól egy családapát?

Mivel az apa nélküli családok száma egyre csak növekszik az utóbbi harminc évben, egyre több férfi vág bele a gyereknevelésbe megfelelő apakép nélkül. Ha már tapasztalt szülők vagyunk, rengeteget tudunk segíteni az ilyen helyzetben lévő családokon a fiatal férfiak mentorálásával.

Írta: Paulik András,

Wayne Parker egy amerikai tanácsadó, aki már rengeteg férfinak segített elérni az álmaikat férjként és apaként. A legtöbb ember, akivel dolgozott, őszintén vágyott rá, hogy jó apa legyen, de egyszerűen hiányzott belőlük a motiváció, vagy a szükséges tapasztalat, hogy elérjék ezt.  A férfiak elkísérése a sikeres apasághoz vezető úton egy nagyon különleges lehetőség, de egyben egy olyan megközelítést is kíván, ami figyelemmel van az egész családra.


A ’mentorálás’ szó különlegesen kifejező. Magában foglal egy tapasztalt és hozzáértő embert, aki segíti és vezeti kevésbé tapasztalt társát. Az Odüsszeiában Mentor a fiatal Telemakhosz tanácsadója volt.

Koncentráljunk a bizalom kiépítésére

Ha valaki segítségért fordul hozzánk, éreznie kell, hogy megbízhat bennünk . A bizalom pedig a személyiségünk és képességeink együttesére épül. Fontos, hogy ne csak értsünk a tanácsadáshoz, hanem aszerint is éljünk, ha meg akarjuk szerezni a mentorált bizalmát. Ezt úgy kell elképzelni, akár egy érzelmi bankszámlát, amin a tetteinkkel növeljük az összeget. Ahogy a hitelképességünk nő, úgy van módunk egyre nagyobb befolyásra szert tenni a másik embernél.

Figyeljünk a másikra, mielőtt tanácsot adunk

Mindenki sokkal szívesebben fogadja a tanácsadást, ha úgy érzi, sikerült teljesen megértetnie a szituációt a másik féllel. Ha valakire aktívan figyelünk, nem csak a személyes hátterét fogjuk meglátni, hanem mintegy elismerjük a problémákat és kihívásokat, amikkel birkózik. Ha igazán meg akarjuk ismerni őt, ne csak a szavakra figyeljünk, hanem a hangnemre, a testbeszédre és a beszéd közben előtörő érzelmekre is. Csak ez után próbálhatunk meg reflektálni arra, amit a másik ember ténylegesen el akart mondani.

Meséljünk a saját tapasztalatainkról

A figyelmes hallgatás után következő lépés legyen az, hogy magunkról mesélünk történeteket, és elmondjuk, hogyan tanultunk a saját hibáinkból. A szakértő itt felhoz példának egy esetet, mikor egy apuka a makacs, kezelhetetlen gyerekével bajlódott. Parker elmesélte neki az egyik reggelét, mikor az ő saját gyereke kiszaladt a kertbe, felmászott egy fára és közölte, hogy egész nap ott marad. Jót nevettek a történeten, és az apuka máris el tudott indulni egy úton, miután megtalálta a kapcsolódási pontot a saját életében.

Vegyük fel az edző szerepét

Mindenki, akinek fiatalkorában volt egy jó edzője, emlékszik, hogyan figyelt rá az illető, hogyan segítette őt továbbfejlődni. Akár a tudásról, munkamorálról, hozzáállásról volt szó. Bármire is legyen az embernek szüksége, egy jó edző segít közelebb jutni az ideáljainkhoz. A mentorok ilyen edzőként tudják segíteni a fiatalabb apákat azáltal, hogy perspektívát adnak, magukra vállalják a független harmadik fél szerepét vagy akár specifikusabb problémákra adnak személyre szabott tanácsot.

Beleképzelés helyett inkább koncentráljunk az elvekre

A szerző nem egyszer kapta azon magát, hogy ilyen mondatokat használ: „ha a helyedben lennék…” . Az igazság, hogy a mi helyzetünk és a mentoráltunk helyzete sohasem teljesen ugyanolyan. Más házastárs, más gyerekek, más személyiség. Mindazonáltal a sikeres nevelés alapelvei nem változnak. Ezért inkább igyekezzünk minden problémát visszavezetni egy nevelési elvre, ezáltal megmutatva az apának a megfelelő nézőpontot.

Mivel az apa nélküli családok száma egyre csak növekszik az utóbbi harminc évben, egyre több férfi vág bele a gyereknevelésbe megfelelő apakép nélkül. Ha már tapasztalt szülők vagyunk, rengeteget tudunk segíteni az ilyen helyzetben lévő családokon a fiatal férfiak mentorálásával. Ez egy olyasfajta segítség, amire égető szükség lenne nagyon sok családban.

(via)

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
A fiúk HPV elleni oltását is támogatják Kőbányán – Október 15-ig lehet jelentkezni!

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást már nemcsak a leányok, de a 13 éves fiúk számára is támogatja a kőbányai...

Close