Hogyan tanítsuk meg helyesen közlekedni a gyereket?

Itt a nyár, előkerültek a biciklik, rollerek, kismotorok, és a vakációt élvező gyerekek ellepik a környék parkjait és játszótereit. Fontos, hogy megtanítsuk számukra a közlekedés szabályait, hogy elkerülhessük az esetleges baleseteket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baleset
2016. június 07. Csontos Dóra

Itt a nyár, előkerültek a biciklik, rollerek, kismotorok, és a vakációt élvező gyerekek ellepik a környék parkjait és játszótereit. Fontos, hogy megtanítsuk számukra a közlekedés szabályait, hogy elkerülhessük az esetleges baleseteket.


A mindennapi közlekedés legvédtelenebb és legveszélyeztetettebb csoportját a gyerekek képezik, köszönhetően annak, hogy életkoruknál fogva tájékozódási, észlelési és koordinációs képességeik még fejlődő szakaszban vannak, és kevés tapasztalattal is rendelkeznek. Közlekedésben való jelenlétük még nagyobb figyelmet kíván, amikor kerékpárra ülnek, és a forgalom önálló résztvevőivé válnak. Éppen ezért ajánlott, hogy a biztonságos közlekedésre való felkészítésük minél hamarabb megkezdődjön.

A leggyakoribb veszélyforrások

A gyerekek sokszor futva közlekednek, és nem a zebrán kelnek át, hanem az autóúton. Az ilyen hirtelen átkelés még a legkörültekintőbb járművezetőt is meglepheti, és akár tragikus következménnyel is járhat, ha féktávolságon belül átszalad előtte valaki. Ugyanilyen veszéllyel járhat, ha a gyermek nem várja meg a zöld jelzést, és még pirosnál próbál átszaladni az úttesten, így meglepheti az érkező autóst. Baleseti veszélyforrás lehet a busz takarásából való kilépés az útra. Számtalan borzalmas tragédia figyelmeztet minket arra, hogy fel kell készítenünk a gyermeket a takarásból való útra lépés várható következményeire. Persze számtalan más veszedelem is leselkedhet a közlekedési szabályokkal éppen csak ismerkedő gyermekre, ezért első lépésként az a legfontosabb, hogy otthon gondoljuk át közösen, hogy gyermekünk milyen közlekedési szituációkkal és esetleges veszélyes helyzetekkel találkozhat útja során. Akár papíron le is rajzolhatjuk az iskoláig vezető utat, berajzolva az átkelési pontokat, kiemelve az esetleges veszélyforrásokat.

A családi minta fontossága

A közlekedésben önálló szereplővé válni kívánó gyermekek számára a szülők az első számú minták. A mi közlekedési magatartásunk, személyes példánk fogja jelentős mértékben meghatározni csemeténk közlekedési szabályokhoz való hozzáállását. Ha gyermekünk azt látja, hogy betartjuk a közlekedés szabályait, és őt is hasonló szellemben neveljük, akkor pozitív mintát tudunk továbbadni neki. Azonban mit várjunk el, ha a szabályos közlekedésre való szeretnénk felkészíteni, de néha-néha, a gyerekkel összekacsintva még átszaladunk a piros lámpán, vagy biciklivel közlekedünk egy tiltott helyen? Ilyen alkalmak pillanatok alatt romba dönthetik az addig gondosan felépített közlekedésre nevelésünket!

Modellezzünk játékosan!

Szerencsére ma már több olyan játszótér és park létezik, ahol a gyermekek játszva sajátíthatják el a helyes közlekedés alapjait. A KRESZ-parkokban és KRESZ-játszótereken a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek meg a KRESZ szabályaival, és kerülhetnek valós közlekedési helyzeteket modellező szituációkba. Ezeken a játszótereken kialakított pályákon játékos formában sajátíthatják el a közlekedés alapszabályait, ami azért is különösen hasznos, mert ezáltal később ösztönszerű képességüké válik a balesetmentes közlekedés.Megismerhetik a legalapvetőbb közlekedési szabályokat: a közlekedési lámpák jelzéseit, az útburkolati jelek és a KRESZ-táblák jelentését. Legalább ilyen fontos az is, hogy a gyerekek megtanulják, hogy balesetmentes közlekedés alapja, hogy oda kell figyelni a többi közlekedőre is, legyen az gyalogos, biciklis, motoros, vagy épp autóval közlekedő.

Játsszuk el!

A közlekedés alapszabályaival már akkor is elkezdhetjük megismertetni a gyermeket, amikor még nem önállóan közlekedik. Minél hamarabb ismeri ezeket a szabályokat, annál jobban beépül a tudásába az ezzel kapcsolatos összes ismeret. Gyermekkorunk nagy kedvence a STOP – Közlekedj okosan! sok kiadást megért hasznos interaktív könyv, amiben Kutyus és Cicus kalandjain keresztül ismerhetik meg a lurkók a közlekedés alapjait. A könyvből film és diafilm is készült, így többféle korú gyermek számára nyújthat élményalapú tanulást. De ma már virtuális közlekedési játszótér is fellelhető az interneten. A Traff Park egy biztonságos közlekedésre oktató, interaktív mesejáték. A tanulságos történeteken túl olyan készségfejlesztő játékokat tartalmaz, melyekkel a gyerekek aktívan gyakorolhatják a közlekedési helyzeteket.