Hogyan tanuljunk jól középiskolában? Segítünk!

Tanulnom kell, de nem megy. Tanulnom kéne, de épp ott egy porcica a sarokban, inkább takarítok. Tanulnom kellene a holnapi témazáróra, de... Ismerős igaz? Összegyűjtöttük a legszuperebb tanulási technikákat, amiket ha alkalmazol, biztos, hogy gyerekjáték lesz a tanulás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
általános iskola
2015. október 01. Csontos Dóra

Tanulnom kell, de nem megy. Tanulnom kéne, de épp ott egy porcica a sarokban, inkább takarítok. Tanulnom kellene a holnapi témazáróra, de… Ismerős igaz? Összegyűjtöttük a legszuperebb tanulási technikákat, amiket ha alkalmazol, biztos, hogy gyerekjáték lesz a tanulás.


A mai nappal megkezdtük októbert, ami előrevetíti, hogy lassan kezdetét veszi a vizsgaidőszak. Az ősszel érettségizőknek hamarosan számot kell adniuk a tudásukról, a középiskolásoknak pedig a folyamatos témazárókon kell kiválóan teljesíteniük. Mivel mi tudatos (vagy legalábbis szeretnénk azok lenni) diákok vagyunk, így már most elkezdjük a felkészülést. De mégis, hogyan vegyük rá magunkat a tanulásra? Ha egyszerű tippjeinket megfogadjátok garantált a siker.

Készíts tanulósarkot/kuckót/részt vagy hívd bárhogy, ahogy szeretnéd, a lényeg, hogy a tiéd legyen. Fontos, hogy tanulásnál mindig ide üljünk, mert, aki koncentrációs problémákkal küzd annak sokat segít egy kijelölt ismerős, nyugodt környezet. Ezt a kis részt úgy rendezd be, hogy semmi ne legyen útban és lehetőség szerint ne is legyen olyan dolgokkal telepakolva, amik elvonhatják a figyelmet. Ugye mindnyájan ismerjük a szinte tökéletes kifogást, miszerint csak a vizsgát/feladatokat beszéljük át Facebookon és ezért sandítunk fél szemmel a tabletre kétpercenként. De valójában mi zajlik ilyenkor?

Mire van szükséged a tanuláshoz? Csak arra, ami a tanulásodat szolgálja. Ha szeretsz rágcsálni azt is készítsd oda az asztalra, hogy ne kelljen emiatt kétpercenként felugrálnod. De, ami a legfontosabb:

  • Egy pohár víz,
  • toll, ceruza és egy jó nagy jegyzetfüzet
  • valamint azok a vaskos könyvek a szekrény aljáról

A magolás nem megoldás. Biztos ti is voltatok már úgy vele, hogy egy anyagot betűről-betűre, szóról-szóra tanultatok meg, DE elég hamar ki is szállt a fejetekből. Ez azért van mert magolás helyett a memorizálás technikáját kell alkalmazni. Ezt elősegíthetitek azzal, hogy a rövid, tömör jegyzeteteket színezéssel turbózzátok fel. Gyerekesen hangzik, de ilyenkor bekapcsolódik a jobb agyfélteke is a tanulásba és könnyebben elő tudjátok húzni az adott részt. Egy másik technika, aminek ugyanez a funkciója: a “szófogas”. Ennek a lényege, hogy például egy matek tételt hozzákötsz mondjuk egy vicces és tömör kifejezéshez és ez a későbbiekben majd segít előhozni ezt a tudást. 

Egy korábbi tanuláspszichológiai vizsgálat kimutatta, hogy azok a diákok a memorizálási módszerekkel tanultak négyszer(!) annyi tananyagot képesek voltak elsajátítani, mint az ezt nem alkalmazó kontrollcsoport. Természetes ahány ember, annyi tanulási / memorizálási módszer létezik a földön. Van, akinek a zene segít, ebben az esetben a halk relaxációs vagy klasszikus zene serkenti leginkább az elmét.

Nem mindig a tanár a hülye. Vagy de. De ez nem is fontos. Próbáld meg száműzni a fejedből a negatív érzéseid, gondolataid, mert így a vizsgához is így fogsz hozzáállni, ami blokkolni fogja az agyad és persze (ismét) rosszul fogsz teljesíteni.

Tart szünetet! Az agyunk 20-25 percig képes folyamatosan egy dologra koncentrálni, ezért érdemes sűrűn rövid szüneteket beiktatni az órákig tartó tanulásba. A legideálisabb az lenne ha 15-25 percenként három és nyolc perc közötti pihenőidőt tartanánk és minden harmadik szünet kicsit hosszabbra nyújtanánk, ami körülbelül tizenöt percet jelentene. Ha erre odafigyelünk az agyunkat folyamatosan éberen tudjuk tartani.

Ismétlés a tudás anyja. Nem vicc, ha három napon belül ismételsz akkor az agyad a hosszútávú memóriádba raktároz majd. Az első átnézés viszonylag gyorsan kövesse a tanulási időszakot, ez hasznos a felejtés ellen, és segíti a hosszú távú memóriát valamint csökkenti a vizsgadrukkot is.

Egy felmérés szerint három nap után a diákok az olvasott anyagnak csupán 10 százalékára, és a hallott információnak is csak 20 százalékára emlékeznek. A kimondott szavaknak 70 százaléka marad meg, szóval tessék felmondani az anyagot a barátnak/kutyának vagy a tükörképednek. Ez utóbbi egyébként segít a beszédtechnika fejlődésében és az önbizalom fejlesztésében is.

Az a fránya lámpaláz. Én a mai napig nagyon izgulós vagyok legyen szó írásbeliről vagy szóbeliről, a napokban azonban hallottam egy mondatot, mely így szólt: te irányítasz nem a félelmeid. Készülj fel a vizsgahelyzetre. Gondold végig, hol lesz a vizsga, képzeld magad elé a tanárod és azt, ahogy magabiztosan adod elő a tételeidet szépen sorjában. Ez sokat fog segíteni, hidd el. De ha mégse, még mindig ott a mindenkit meztelennek képzelünk módszer. Van, aki már alkalmazta?