Hogyan tudjuk tisztán tartani a homokozót?

A homokozót minden kisgyerek szereti, azonban gyakran megfordulnak bennük nem kívánt "vendégek". Sok szülő pedig emiatt nem szívesen engedi homokozókba, játszóterekre a gyermekét, nehogy a kicsi elkapjon valamilyen fertőzést, betegséget. A következő egyszerű lépések segítségével azonban legalábbi az otthoni homokozónak a biztonságáért sokat tehetünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. augusztus 08. Vajda Boglárka

A homokozót minden kisgyerek szereti, azonban gyakran megfordulnak bennük nem kívánt “vendégek”. Sok szülő pedig emiatt nem szívesen engedi homokozókba, játszóterekre a gyermekét, nehogy a kicsi elkapjon valamilyen fertőzést, betegséget. A következő egyszerű lépések segítségével azonban legalábbi az otthoni homokozónak a biztonságáért sokat tehetünk.


1. Ellenőrzés
 
Első lépésként ellenőrizzük a homokot! Ha tele van bogarakkal, sokkal egyszerűbb az egészet kidobni, mint átszitálni. Ráadásul már sok helyen, nem is drágán tudunk új homokot vásárolni. Vannak kifejezetten ilyen célra készített homokok, amelyekre érdemes beruházni, ha biztonságban akarjuk tudni a kicsit.
 
2. Előkészület
 
Mielőtt felhasználnánk a homokot, a területet, ahova azt szánjuk, elő kell készíteni. Legalább két nappal használat előtt alaposan permetezzük be a területet rovarirtóval, ami megöli a már esetlegesen lerakott petéket is. Ha letelt a két nap, meleg vízzel és mosogatószerrel alaposan tisztítsuk meg a területet, hogy a rovarirtónak nyoma se maradjon. Miután megszáradt, és kártevőmentes a hely, az alap már megvan ahhoz, hogy a gyermek biztonságos környezetben
homokozhasson.
 
 
3. Rétegezés
 
Műanyaggal, vagy erre a célra kialakított szövettel béleljük ki a homokozónkat. Ez a burkolat segít, hogy a homokba alulról vagy oldalról rovarok juthassanak be.
 
4. Védekezés
 
Vannak olyan rovarriasztók, amelyek nem tartalmaznak emberre káros mérgeket. Barkácsboltokban ilyet is lehet kapni, ezt a homokozó környékén használjuk, hogy távol tartsuk a területtől a kártevőket.
 
 
5. Jöhet a homok
 
Ha ezekkel megvagyunk, akkor az új, tiszta homokot bele is szórhatjuk az alapba.
 
6. Fahéj
 
Bizony, a titkos összetevő a fahéj: egy keveset szórjunk bele a homokba és keverjük össze vele! A legtöbb rovar nem szereti a fahéjat, ezért ez is segít őket távol tartani.
 
 
7. Fedjük le
 
Ha nincs használatban, ponyvával vagy műanyaggal mindig fedjük le a homokozót, így még a macskáktól is meg tudjuk azt óvni.