Hogyan vágjuk a baba körmét?

A kisbabák hadonászó kezeikkel könnyen sérülést, karmolást okozhatnak arcukon, ráadásul gyorsabban nőnek körmeik, mint a felnőtteké. Mire figyeljünk a körömvágás során?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. május 31. Vajda Boglárka

A kisbabák hadonászó kezeikkel könnyen sérülést, karmolást okozhatnak arcukon, ráadásul gyorsabban nőnek körmeik, mint a felnőtteké. Mire figyeljünk a körömvágás során?


A kisbabák általában akkora körömmel születnek, amivel már karmolásokat okozhatnak maguknak. Sokan ezért azt tanácsolják, hogy az újszülötteknek húzzanak a kezükre kis zoknit, hogy ne tudják megsérteni magukat. Mindaddig javasolják ezt, amíg a babák számára készült körömvágó olló biztonságosan be nem vezethető a köröm alá. Ez általában 1-2 hetet jelent és az attól való félelmet, hogy nehogy beszakadjon a baba körme.

Más ajánlás szerint azonnal, megszületés után is lehet vágni a baba körmét, de nagy óvatosságot igényel a művelet: a kisbaba hadonászik, körme megsérülhet, emiatt rosszul nőhet később a köröm.

A baba körme és körömágya nagyon érzékeny, sérülékeny, ezért kell odafigyelni az eszköz kiválasztására és magára a vágásra is.

Mindenképpen olyan ollót használjunk, amelynek lekerekített a vége, de erős anyagból készült, azaz jól viszi a baba körmét. Ha a köröm elválik az alatta található bőrtől, akkor nyugodtan levághatjuk. Érdemes fertőtleníteni előtte az ollót (vannak, akik a baba ujjainak végével is megteszik ugyanezt). Olyan ollót használjunk, ami csak a kisbabáé. Körömreszelőre nincs szükség.

Rendszeresen kell vágni a körmöt: a babák körme sokkal gyorsabban nő, mint a felnőtteké, beakadhat ruházatba, sebeket, karmolásokat okozhat önmagának a hosszúra nőtt körmökkel. Legalább hetente egyszer vágjuk le a kis körmöket az ujjakon és a lábakon is. De az sem ritka, ha hetente kétszer is szükséges a körömvágás.

Nem kell ívet vágni a körömben: úgy vágjuk, amilyen a köröm természetes formája. Figyeljünk oda arra is, hogy ne tudjon benőni a köröm. Nem kell kivágni a sarkait a körmöknek és ellenőrizzük le mindig, hogy nem maradt-e éles, helyes rész.

A körömvágás praktikái között talán a legcélravezetőbb, ha akkor kezdünk neki a műveletnek, amikor a baba alszik, és nem izeg-mozog. Nagyobb korban felébredhet a művelet közben, de ebben az esetben se pánikoljunk be: szánjunk elég időt a körömvágásra, ne kapkodjunk és legyünk határozottak. Jól fogjuk meg az kezét, ujjacskát és határozottan vágjuk le a körmét, de ne szorítsuk nagyon a kezét. Mindig csak egy ujjat hagyjunk elől és csak arra figyeljünk a vágás során.

 

forrás: babaszoba.hu