Honlap tájékoztatja a kiskeresetű szülőket bérük emelkedéséről

A kormany.hu honlapon mostantól egy kalkulátor segít kiszámolni a kiskeresetű, gyermeket nevelő munkavállalók jövő évi fizetésének emelkedését - közölte a Fidesz pénteken az MTI-vel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
béremelés
2013. október 30. Gyarmati Orsolya

A kormany.hu honlapon mostantól egy kalkulátor segít kiszámolni a kiskeresetű, gyermeket nevelő munkavállalók jövő évi fizetésének emelkedését – közölte a Fidesz pénteken az MTI-vel.


A kormánypárt közleményében kifejti, az érintett szülőknek elég megadni a család bruttó jövedelmét és a gyermekek számát. Emlékeztetnek, a nettó fizetés annak köszönhetően emelkedik, hogy 2014-től tovább csökken a kiskeresetű családok adója, amivel 260-270 ezer ilyen család zsebében marad az eddiginél is több pénz.

A Fidesz tájékoztatása szerint az elmúlt két évben körülbelül egymillió gyermeket nevelő családnál maradt összesen 364 milliárd forinttal több pénz a családi adórendszernek köszönhetően. Jövőre pedig még több teher kerül le a családok válláról, a családi adókedvezmény kiterjesztése ugyanis az eddiginél is több pénzt hagy a három vagy több gyermekes, valamint a két gyermeket nevelő egykeresetű családoknál – fejtik ki.

Hangsúlyozzák, januártól már az utóbbi csoportba tartozók is ki tudják használni a családi adókedvezményt. Ha valaki a 16 százalékos személyi jövedelemadóból eddig nem tudta a családi adókedvezményt teljesen kimeríteni, akkor jövőre már az egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékból is igénybe tudja venni azt.

A Fidesz közleményében kitér arra is, hogy a legalacsonyabb jövedelmű 110 ezer családnak gyakorlatilag a zsebében marad a bruttó jövedelme. Egy 100 ezer forintot kereső, két gyermeket nevelő családnak havonta 4 ezer forinttal, egy átlagbért kereső három gyermeket nevelő családnak további 39 ezer forinttal több pénz marad a zsebében – mutatnak rá, megjegyezve: egy két gyermeket nevelő, bruttó 90 ezer forintos összjövedelemmel rendelkező családnak havonta 5600 forinttal lesz több a jövedelme. Három gyermek esetében, bruttó 100 ezer forintos kereset esetén havi nettó 17 ezer forinttal több marad a családi kasszában, 200 ezer forintos bruttó jövedelem mellett havi 34 ezer forinttal gazdálkodhatnak többől – húzzák alá.

Két magyar átlagjövedelem esetén, vagyis bruttó 400-450 ezer forintos összjövedelem mellett három gyermeket nevelve, 35 ezer forintot jelent a megtakarítás – emelik ki, megjegyezve azt is, hogy egy havi 300 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező háromgyermekes család esetében a család havi nettó jövedelme 51 ezer forinttal növekszik a jelenlegihez képest. Egy havi 400 000 forintos bruttó jövedelemmel rendelkező négy gyermekes család esetében pedig 68 ezer forinttal növekszik a család havi nettó jövedelme – teszik hozzá.

Kiemelik: Európa egyik legalacsonyabb, 16 százalékos adókulcsával kombinált családi adórendszert 2011-től azért vezették be, mert “egyértelmű volt, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormány adórendszere megbukott”. Az ugyanis a munkavállalást és a gyermekvállalást sem ösztönözte, hiszen magas adókulcsaival “megcsapolta a munkavállalók fizetését” és büntette a gyermeknevelést. A Fidesz azt is hangsúlyozza, hogy a baloldali kormányok megszüntették a családi adókedvezményt, háromról két évre csökkentették a gyest, kétszeresére emelték a rezsiköltségeket, megszüntették a kedvezményes  otthonteremtési lehetőségeket és ezzel “devizahitelekbe hajszolták családok százezreit”.

“A bukott baloldal, ha tehetné, ugyanazt a családellenes politikát folytatná, mint korábban”: szűkítené a családi adórendszert és “megint a családok húznák a rövidebbet” – fogalmaznak.