Honnan lehet tudni, hogy egy kisgyerek depressziós?

Minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé hasonlítanak depressziójának tünetei a felnőttekéhez. Mit kell figyelni, és hová lehet fordulni segítségért?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
depresszió
2013. október 06. Gyarmati Orsolya

Minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé hasonlítanak depressziójának tünetei a felnőttekéhez. Mit kell figyelni, és hová lehet fordulni segítségért?


Egy új brit jelentés szerint a szigetországban egyre több a depressziós gyermek: a becslések szerint 80 ezer 18 év alatti szenved a betegségtől, közülük 8000-en 10 év alattiak. Ezért a brit közegészségügyi intézet (National Institute of Health and Clinical Excellence – NICE) iránymutatást adott ki orvosoknak és iskoláknak, hogy minél korábban ki tudják szűrni az érintett gyerekeket, a gyerekkori depresszió tünetei ugyanis gyakran eltérnek a felnőttkoritól.

A jelentés készítői különösen az iskola-előkészítőkben és az általános iskola alsó tagozataiban figyelték meg a depressziós tünetek drasztikus növekedését az elmúlt évtizedben. Az okok között elsők között szerepel a családok szétesése, a növekvő iskolai nyomás, valamint már nagyon fiatal kortól megfigyelhető a közösségi média káros hatása is.

A szakértők kiemelik, hogy néhány éve még a gyerek, ha nehéz napja is volt az iskolában, miután hazament, elfelejthette a kellemetlen társakat, tanárokat, eseményeket. Ám manapság a közösségi oldalak túlzott használata miatt a gyerek otthon sem tud kikapcsolni, és különösen a lányokra jellemző a Facebook-barátok száma miatti szorongás. A gyermekkori depresszió oka lehet továbbá a közösségváltás, a barátok elvesztése, költözés vagy egy szeretett személy halála is.