Hordozva jó! – A babahordozók fajtái

Néhány éve egy brit babakocsiforgalmazó cég mindenáron meg akarta hódítani az afrikai nők szívét: úgy vélte, ha babakocsikat kezd importálni Nairobiba, hamarosan az ottani anyák is belátják, milyen butaság háton hordozni gyermeküket, s mennyivel kényelmesebb belerakni őket egy guruló alkalmatosságba. Mondanunk sem kell: a kezdeményezés - finoman szólva - nem járt sikerrel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babahordozás
2013. október 10. Gyarmati Orsolya

Néhány éve egy brit babakocsiforgalmazó cég mindenáron meg akarta hódítani az afrikai nők szívét: úgy vélte, ha babakocsikat kezd importálni Nairobiba, hamarosan az ottani anyák is belátják, milyen butaság háton hordozni gyermeküket, s mennyivel kényelmesebb belerakni őket egy guruló alkalmatosságba. Mondanunk sem kell: a kezdeményezés – finoman szólva – nem járt sikerrel.


A bolt, amely el szerette volna adni a babakocsikat, viszonylag hamar tönkrement: két hónap alatt mindössze egyetlen kocsitól tudott megszabadulni, s azt is egy brit turistának adta el. Az afrikai nők értetlenül álltak a fura szerkezet előtt, s egymástól kérdezgették, ugyan ki az, aki egy ilyen rideg, zörgő dologba rakná a gyerekét, amikor sokkal egyszerűbb, ha egy kendőben a hátukra kötözve hordozzák őket – ahogy azt már az ük-ük-ük-üknagyanyjuk is tette. Arról nem beszélve, hogy az afrikai utakon kicsit problémás akár csak egy métert is haladni babakocsival.

Afrikában tehát nem járt sikerrel a babakocsi-biznisz, ami persze nem azt jelenti, hogy a világ más részein, köztük Magyarországon is ne lenne nagy piaca a babakocsiknak. Természetes, hogy minden édesanya az alapján dönt, amit a legjobbnak érez, így van, aki úgy tartja kényelmesebbnek, ha a babát négy keréken gurulva sétáltatja, mások pedig a hordozás különböző módszereit részesítik előnyben.

Hivatalosan e héten (október 7-13.) zajlik a Nemzetközi Babahordozó Hét, amelyet 2008 óta évről évre megrendeznek a világ számos országában, ám a programok már szeptemberben elkezdődtek, s egészen október utolsó hetéig tartanak országszerte. Annak idején a Mamami csatlakozott először a kezdeményezéshez, idén pedig az Ölbebaba, azaz az Ölelés Babahordozó Egyesület a kiemelt szervező.

A hordozás előnyeiről szakirodalmak garmadája jelent már meg. Mi most a legfontosabb alapelveket és gondolatokat szedtük nektek össze.

Előnyök:

Kiegyensúlyozott babák: a hordozott babák felmérések szerint jóval keveseben sírnak, mint babakocsiban tologatott társaik.

Egészséges babák: a kisbabák rendkívül törékeny idegrendszerrel születnek, különösen a koraszülöttek. Ha egy kicsi folyamatosan az édesanyján lehet, érzi a szívritmusát, a lélegzését, a melegét, az illatát, és az ő mozgásának ritmusára mozog, ez a fajta állandó stimuláció rengeteget segít abban, hogy a baba testileg, szellemileg és lelkileg egyaránt megfelelően fejlődhessen. A hordozott babák nagyon korán képesek tartani a fejüket, mivel az anya mozgásai által az ő izmaik is mozognak, s ezáltal megerősödnek.

Biztonságérzet: a babáknak lételemük, hogy édesanyjuk minél többször felvegye őket. A koraszülöttosztályok és az újszülöttintenzívek közül egyre többen ismerik fel, mennyivel nagyobb esélye van a kicsiknek a túlélésre, a gyógyulásra, ha folyamatosan biztosítják az édesanya jelenlétét, testi közelségét.

Hordozófajták

Ma már hordozóból majdnem olyan széles a választék, mint babakocsiból. Nézzük, miből választhatunk!

Rugalmas kendő: ezt a fajta hordozót általában egészen pici babáknak ajánlják. Nagyon puha anyagból készült, de általában 6-7 kilónál már váltani kell hordozót, mert a kendő éppen rugalamassága miatt nem bírja el kényelmesen az ennél nehezebb apróságokat.

Szövött kendő / hordozókendő: ez a típus akár 4 éves korig is kiszolgálja a babát. Elöl, hátul és csípőre kötve egyaránt hordható, csupán a megkötés technikáit kell magunkévá tennünk, ami az elején meglehetősen időigényes dolog, viszont egy jól megkötött kendőben valóban élmény hordozni a gyerkőcöt.

Karikás kendő: ez a hordozó egy rövidebb szövött kendő, amelynek karika van a két végén, s ezeken kell átbújtatni az anyagot. Ez a típus kb. 6 hetes kortól használható, és elsősorban csípőn hordozásra alkalmas. Nagyon könnyű megkötni és állítani rajta, így gyorsabban le- és felvehető, mint a nagy szövött kendő.

Mei tai: 4-6 hónapos kortól használható, s könnyen fel- és levehető. Tulajdonképpen egy egyszerű téglalap alakú megoldásról van szó, amelyet sarkaiból kiinduló pántokkal rögzítünk magunkon.

Csatos hordozó: ez a típus kicsit olyan, mint egy hátizsák, mivel nem egy kendőről beszélünk, hanem egy állítható vállpántokkal és derékpánttal rendelkező alkalmatosságról. Nem igazán jók nagyon pici kortól, inkább fél éves kor után lehet őket használni.

Babazsák / erszény: ebben inkább elöl, vagy még inkább oldalt lehet hordozni a babákat, és itt is elsősorban a pár hónaposnál idősebbek azok a “lakók”, akik beköltözhetnek az erszénybe. Vigyázat: bölcsőtartásban használva fulladásveszélyes lehet! Ülni tudók függőleges pozícióban való hordozására használjuk!