Horvátország: illemtant és háztartástant az iskolákba!

A horvátok leginkább az illemtan és a háztartástan tanítását hiányolják az iskolákból egy felmérés szerint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. július 22. Gyarmati Orsolya

A horvátok leginkább az illemtan és a háztartástan tanítását hiányolják az iskolákból egy felmérés szerint.


Az EduCentar horvát oktatási portál közvélemény-kutatásában azt vizsgálta, milyen új tantárgyak bevezetését támogatnák a legtöbben az európai uniós csatlakozás után várható oktatási reform során Horvátországban.
A megkérdezettek közül a legtöbben (39 százalék) az illemtant jelölték meg.

“Kevesen ismerik az illemszabályokat, és még kevesebben alkalmazzák őket” – indokolta döntését az egyik válaszadó.
”A mai lányok már egy gombot sem tudnak felvarrni” – állította egy másik azok táborából, akik szerint háztartástanra kellene okítani a gyerekeket. Ezt a tárgyat 22 százalék támogatta.
A gazdasági és pénzügyi tudatosságra való nevelést tartaná a legfontosabbnak a megkérdezettek 17 százaléka. “Aki sikeresen tudja kezelni a személyes pénzügyeit, az nem esik adósságcsapdákba” – magyarázta az egyik válaszadó.
    

Az üzleti kommunikáció kötelező tantárgyként való bevezetését szorgalmazta 15 százalék. Az egyik válaszadónak tanárként az a tapasztalata, hogy a fiatalok egyáltalán nincsenek felkészülve a munkahelykeresésre, többségük csak a munkaerőpiacra kikerülve szembesül például az önéletrajz-írással.
    A felmérésben résztvevők 7 százaléka úgy vélekedett, hogy a felsorolt potenciális tantárgyak mindegyikét be kellene iktatni a horvát oktatási rendszerbe.