Húsvéti felmérés – így készülünk, így ünnepelünk

Három leányból kettő szívesen fogadja a locsolókat, ugyanakkor a gyerekek többsége nem szeret ünnepi ruhába bújni. A felméréséből az is kiderült, hogy locsolkodós balesetekből sincs hiány ilyenkor. Öt családból négy készül egyébként hagyományos húsvéti menüvel reggel, amit legtöbben mézes krémessel és zserbóval egészítenek ki.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajádnék
2015. március 31. Paulik András

Három leányból kettő szívesen fogadja a locsolókat, ugyanakkor a gyerekek többsége nem szeret ünnepi ruhába bújni. A JátékNet.hu Webáruház felméréséből az is kiderült, hogy locsolkodós balesetekből sincs hiány ilyenkor. Öt családból négy készül egyébként hagyományos húsvéti menüvel reggel, amit legtöbben mézes krémessel és zserbóval egészítenek ki.


A gyermekek több mint fele örömmel részt vesz a locsolkodásban, elsősorban a kislányok várják lelkesen, hogy ne hagyják őket elhervadni – derült ki a JátékNet.hu Webáruház felméréséből, melyben 2000 szülő vett részt. Több anyuka is kiemelte, hogy a kislánya még fiúbőrbe is bújt ez alkalomból, hogy a család férfi tagjaival ő is körbejárhassa az ismerősöket. Bár a gyermekek körében valóban népszerű a locsolkodás, mégis legjobban a közös családi élményeket és az ajándékozást várják, és a kiöltözést utálják leginkább az ünnepben.

A locsolókat főképpen csokitojással várják a kislányok, de 58 százalékuk saját készítésű hímes tojással is készül, amit tíz kisfiúból egy saját vagy az apuka által írt versikével érdemel ki. 

Betört orr, könnyező szem: tipikus húsvéti balesetek

A gyermekeikkel kapcsolatos közös emlékek közt sok szülő említett húsvéthoz kapcsolódó félreértéseket: tipikus például, hogy a kicsik nem értik, hogy a nyuszi hogyan tojhat hintát vagy éppen biciklit, egy anyuka beszámolója szerint pedig a kisfia úgy véli, a nyuszi egy szupermarketben vásárol be a segédnyuszikkal. Az ajándékba adott élő nyuszik is okoznak néha galibát: „Egy 2 éves gyerkőc például csokigolyónak hitte a nyúlbogyókat, és csak nagy rábeszélés árán volt hajlandó lemondani a kóstolásról” – osztotta meg egy anyuka történetét Bognár Ákos, a JátékNet.hu ügyvezetője.

A felmérésben részt vevők saját gyermekkorukból hozott történeteikből kiderül, hogy vannak, akik jó előre készültek a locsolkodásra: „Volt, aki rutinosan esőkabátban aludt, de olyan is, aki a legszebb pizsamáját tartogatta a korán kelő locsolóknak” – mondta Bognár Ákos.

Többen számoltak be kisebb locsolkodós balesetekről is: volt, aki a saját szemébe fújta a kölnit vagy magát öntötte nyakon, de olyan is, akinek egy kevésbé lelkes hölgy az orrára csapta az ajtót, így majdnem betört orral végezte. Más locsolkodók az árokban kötöttek ki, miután minden háznál koccintottak az ünnep örömére.

A mézes krémes és a zserbó a húsvét slágersüteményei

A családok 81 százalékánál húsvét alkalmából a reggelizőasztal is különleges: elsősorban húsvéti díszekkel, barkával, aranyesővel és tavaszi virágokkal teremtik meg az ünnepi hangulatot. Tízből kilenc válaszadó húsvéti menüvel is készül: a legtipikusabb ételek – sonka, tojás, torma – mellett kalács és valamilyen sütemény kerül az asztalra. A legtöbben mézes krémest vagy zserbót sütnek az ünnepekre.

Szerencsére a gyerekek többsége – a torma kivételével – kedveli a húsvéti ételeket, és a maradékok nagy része is elfogy: a válaszadók egyharmada használja fel részben vagy egészben más receptekhez, míg egyötöde a rokonoknak csomagolja el. Csupán a megkérdezettek 7 százaléka szokta kidobni a maradékot.


A felmérés hátteréről:

A JátékNet.hu Magyarország legnagyobb forgalmú játékwebáruházaként végzett felmérést vásárlói körében a húsvéti szokásokkal kapcsolatban. A kutatás online megkérdezéssel zajlott, az adatok felvételére 2015. március 12. és 16. között került sor. A nem reprezentatív felmérés eredményei 2000 magyar lakos válaszain alapulnak.