Időhiányban szenvedsz? Megérkezett a megoldás!

Számtalanszor forgolódtam éjjel az ágyban azzal a súlyos gondolattal, hogy ma sem értem a feladataim végére, pedig itt vagy ott biztos tudtam volna magamon „gyorsítani”. Na, erre van a Pomodoro technika. Vagyis a népszerű időmenedzsment, ami segít, hogy a napi teendőinkkel időben végezni tudjunk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apai feladatok
2015. október 08. Csontos Dóra

Számtalanszor forgolódtam éjjel az ágyban azzal a súlyos gondolattal, hogy ma sem értem a feladataim végére, pedig itt vagy ott biztos tudtam volna magamon „gyorsítani”. Na, erre van a Pomodoro technika. Vagyis a népszerű időmenedzsment, ami segít, hogy a napi teendőinkkel időben végezni tudjunk.


A módszer kidolgozója Francesco Cirillo, aki az 1980-as években rájött, hogy nincs annyi szabadidő a világon, ami elég lenne a tanulásra vagy a munkával kapcsolatos feladatok ellátására, ha mindenféle fölösleges tevékenységgel halogatjuk az elkerülhetetlent… És tényleg, pár pomodoros nap után rájön az ember mennyi felesleges időtöltésünk van egy nap. 

A Pomodoro technika egy profi időmenedzsment módszer, amivel hatékonyabb munkavégzést és időmegtakarítást tudunk elérni. A módszert nem csak munka során, de a tanulásban vagy akár a hétköznapi tevékenységeinkben is tudjuk alkalmazni.

Kipróbáltam! Telefonfüggőként nagyon nehéz volt kibírni, hogy ne vegyem a kezembe 25 percig az okostelómat. DE, egy idő után sikerült, így a munkámmal is jobban haladtam. Csak ajánlani tudom.

Mitől más ez a módszer, mint a többi?

Leginkább abban, hogy az idő nem ellenünk, hanem értünk dolgozik. Értsd jól: ha lebontod a teendőidet huszonöt perces időszakokra és minden mást kizársz, máris siker(eke)t érhetsz el. Azért írom többes számban mert nagyon jó érzés, hogy a korábbi kudarcok után ennyire jól lehet haladni a feladatainkkal. Nem mellesleg az önbizalmunkat is növeljük ezáltal. Duplán megéri!

Az agyunk 20-25 percig képes folyamatosan egy dologra koncentrálni és ezt érdemes kihasználunk. Az időmenedzselés legfontosabb (és talán legnehezebb) része, hogy meg kell tanulnunk koncentrálni. Nincs melléktevékenység, nincs telefon,  nincs pihenés – huszonöt percig csak arra az egy feladatra koncentrálunk, ami előttünk van.

Adódik a kérdés: mi történik, ha a munkahelyünkön megzavarnak? Semmi baj, ez elkerülhetetlen, de a Pomodorós-időnket ne szakítsuk emiatt félbe. A kollégánk kérése nagy valószínűséggel várhat még egy keveset.

Egyszerű, de nagyszerű a Pomodoro-technika

Írjunk listát! Gyűjtsünk össze minden olyan feladatot, amit el szeretnénk végezni az adott nap. Célszerű a listánkat fontossági sorrendben összeírni, mert így láthatjuk milyen jól haladunk, ha valóban rákoncentrálunk a munkánkra. Gondoljuk végig, hogy ezekre a feladatokra mennyi időre lenne szükségünk, majd ezt osszuk fel kis pomodorós egységekre.

Tekerjük az időzítőt huszonöt percre… Szigorúan tartsuk be, hogy ebben a kis időben csak az adott munkafolyamatra koncentrálunk. Nincs nyúlkapiszka a telefon után, nem nézzük meg, hogy a kutya épp mit csinál és nem tartunk cigiszünetet sem. Az elején iszonyatosan nehéz lesz betartani, de a rövid szünetek alatt épp elég időnk lesz csekkolni az e-maileket.

A munkavégzés. Ebben a kevés időben tényleg csak az adott feladatra koncentráljunk, ha netán azon kapnánk magunkat, hogy az erkélyen csiripelő kismadarakat bámuljuk, azonnal fordítsuk tudatunkat újra a munka irányába. Letelt az idő? Nagyszerű! Ha végeztünk, akkor legyünk elégedettek, de ha nem, akkor sincs baj, osztatlan figyelem essünk neki újra. 

Tartsunk szünetet! A legideálisabb az lenne, ha 25 percenként három és nyolc perc közötti pihenőidőt tartanánk, és minden harmadik szünetet kicsit hosszabbra nyújtanánk, ami körülbelül tizenöt percet jelentene. Ha erre odafigyelünk, az agyunkat folyamatosan éberen tudjuk tartani.