Igényeljen szocpolt, megéri!

A nemrégiben visszahozott, most már "lakásépítési támogatásnak" nevezett szocpol tulajdonképpen ajándék. Ha ön pont olyan szerencsés, hogy jogosult rá, érdemes felvennie, hiszen milliókhoz juthat hozzá, az adófizetők pénzéből - tesszük hozzá, hogy kicsit felelősségteljesek is legyünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 21. bencze.aron

A nemrégiben visszahozott, most már “lakásépítési támogatásnak” nevezett szocpol tulajdonképpen ajándék. Ha ön pont olyan szerencsés, hogy jogosult rá, érdemes felvennie, hiszen milliókhoz juthat hozzá, az adófizetők pénzéből – tesszük hozzá, hogy kicsit felelősségteljesek is legyünk.


A 2013-as szociálpolitika feltételeit, összegét, már hónapok óta közzétették, ennek ellenére sokan nincsenek tisztában azzal, ki és mire igényelheti, ezért összeszedtük a legfőbb tudnivalókat, illetve hogy milyen változásokra lehet számítani a jövőben.

Mi mindenre igényelhető a szocpol?

A szocpol legfeljebb 160 négyzetméter hasznos alapterületű új lakás, valamint ház vásárlása, illetve építése esetén igényelhető. Azt azonban tudni kell, hogy nem tekinthető új építésnek a családi, vagy ikerház tetőterének beépítése, még akkor sem, ha ezáltal a tetőtérben teljesen önálló lakást alakítanak ki. Viszont ha valaki a társasházi tetőtér beépítését, valamint a családi háza, ikerháza emeletráépítését tervezi, az új lakásnak minősül, tehát ez esetben kérheti a támogatást.

Fontos tudni, hogy a szocpol olyan ingatlanok után igényelhető, melyek telekár nélküli, nettó alapterületre számított nettó (áfa nélküli) négyzetméterenkénti ára nem haladja meg a 300 ezer forintot, illetve alacsony energiafogyasztású épületek esetén a 350 ezer forintot.

Ki igényelheti a támogatást?

A jogszabály szerint a szociálpolitikai támogatást azok a házasok, párok, egyedülállók igényelhetnek, akik nevén nincs lakás. Feltétel, hogy ne legyen a házaspár egyik tagjának se köztartozása, és legalább az egyiküknek legyen minimum fél éves bejelentett munkaviszonya. Fontos kritérium továbbá az is, hogy a leendő ingatlannak minimum B energetikai besorolásúnak kell lennie, illtetve a jogosultsághoz legalább 2 meglévő, vagy vállalt gyermek szükséges. Az utánuk járó támogatási összeg változó, attól függően, hogy mekkora az ingatlan alapterülete, illetve hogy milyen a már említett energetikai besorolása.

Ezen kívül fontos, ha még nincs gyerek – vagyis az állam megelőlegezi a szocpolt -, akkor csakis abban az esetben lehet igényelni, ha az illető házastársi kapcsolatban van, valamint egyik fél sem töltötte be a 40.életévét. A gyermekvállalás határideje egy gyerek után 4, míg kettő esetén 8 év.