Így álljunk át ovi- és sulikezdő üzemmódba!

Szeptember elsején újra megnyitják kapuikat az óvodák és az iskolák. A kezdésre pedig nem árt  előre felkészülni! Segítünk, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes készülődni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. augusztus 22. Vajda Boglárka

Szeptember elsején újra megnyitják kapuikat az óvodák és az iskolák. A kezdésre pedig nem árt  előre felkészülni! Segítünk, mire érdemes figyelni, hogyan érdemes készülődni.


Meséljünk, meséljünk, meséljünk!

A nyári vakáció alatt sok élmény éri majd lurkónkat, de ne feledkezzünk el a mesélésről sem! Amese legnagyobb jelentősége a gyermek számára, hogy olyan fontos tartalmakat hordoz, amelyekkel könnyen azonosulhat, amik kitágítják számára a valóságot, és amiket felhasználhat a problémái megoldása során. A meséktől fejlődik az alkalmazkodó készsége, és megkönnyíti számára a feszültségoldást. A mesének jelentős szerepe van a gyerek értelmi és érzelmi fejlődésében azért is, mert viselkedési mintákat nyújt számára a későbbi életében. Ráadásul a korai olvasmányélmények a legfontosabb tapasztalati források a bontakozó írásbeliséghez. Azok a gyermekek, akiknek sokszor olvastak mesét otthon, hamar megértik, hogy a nyomtatott szöveg jelentést hordoz, és viszonylag könnyen tanulnak meg olvasni, amikor iskolába kerülnek. Ráadásul, akiknek sokat mesélnek otthon, élénkebb a fantáziájuk, és jobb a rajzkészségük is, mint azoknak, akik ebből kimaradtak.

Hangolódjunk rá a szeptemberi hétköznapokra!

Nagyon sok családnál problémát jelent a gyermek nyári elhelyezése. Bizony, nehéz hasznos elfoglaltságokat találni a gyerkőcnek a vakáció idejére, de azt tanácsoljuk, hogy a szünidő utolsó hetében már ne menjen táborba, és ne legyenek programokkal zsúfolt napjai! Ezek a napok szóljanak a ráhangolódásról, a fejben felkészülésről. Ilyenkor lehet közösen megvásárolni a még hiányzó eszközöket, az intézmények által kért tornaruhákat, cipőket, és egyéb holmikat.Próbáltassuk fel csemeténkkel azokat az ruhákat, amikben az első napokban fog menni! Az amúgy is stresszes szeptembert ne kezdjük azzal, hogy ruhákért rohangálunk, már gyermekünk kinőtte a júniusban megvásárolt nadrágot, zárt cipőt!

Gyakoroljuk az időben felkelést!

Az oviban ugyan még nem annyira fontos, de az iskolában már követelmény, hogy a nebulók pontosan érkezzenek reggelente. Ezért nem árt, ha augusztus második felében minden nap egy kicsit korábban keltjük fel gyermekünket az ágyból. Akár választhatunk közösen egy ébresztőórát is, melynek használatára megtaníthatjuk csemeténket a vakáció utolsó heteiben. Az időben való ébredés, – és persze a nem túl kései fekvés- segít, hogy az új életritmus hirtelen ne legyen túl megterhelő, és gyermekünk ne fáradtan kezdje már az első hetet.

Tanítsuk meg az alapadatokat!

Augusztusban már elérkezik az idő, hogy pár nagyon fontos alapinformációt átismételjünk, illetve megtanítsunk gyermekünknek. Ugyan a legtöbben már tudják iskolába menetel előtt is azokat az adatokat, amikre a biztonságuk miatt szükségük lehet, de az ismétlés sose árt. A szülők, nagyszülők teljes neve és mindenkié, aki értük mehet az iskolába, egy telefonszám, amin apát vagy anyát elérhetik, a pontos címük – azok az adatok, amiket jó, ha a biztonság kedvéért elismételünk. De az is hasznos, és biztonságérzetet ad a kicsiknek, ha tudják, hogy milyen csoportba, illetve osztályba fognak menni, hogy hívják az óvó- és a tanító nénit, és mi az ovi, illetve az iskola neve.

Legyünk együtt és beszélgessünk sokat!

Az új életszakaszra való ráhangolódásnak az egyik módja, hogy beszélgetünk azokról a változásokról, amik be fognak következni gyermekünk életében. Meséljünk saját élményeinkről, és engedjük, hogy a gyermekünk is kérdezzen mindarról, ami érdekli a témával kapcsolatban. Teremtsünk alkalmakat arra, hogy ráhangoljuk és motiváljuk csemeténket életének új időszakára. Például szervezhetünk egy ünnepélyes vakáció lezárást, amikor családi-baráti körben eszünk egy jót közösen, kirándulunk, vagy közösen játszunk egy nagyot. Az ovi és az iskola első hetében is teremtsünk nyugodt otthoni körülményeket: reggelizzünk együtt, fagyizzunk együtt a nap végén, és beszélgessünk minél többet!